Antena Căutare

Băutura banală despre care experții spun că te-ar putea ajuta să trăiești mai mult. O bei zilnic fără să știi beneficiile

Oamenii care consumă această băutură ar putea trăi mai mult comparativ cu cei care nu o beau deloc, potrivit unui studiu publicat recent.

Oamenii care consumă cafea ar putea trăi mai mult comparativ cu cei care nu o beau deloc, potrivit unui studiu publicat recent. | Pixabay

Un studiu din Australia sugerează că oamenii care beau un anumit tip de băutură ar putea duce o viață mai lungă. Iată la ce alte concluzii au ajuns oamenii de știință!

Cafeaua, băutura care te ajută să trăiești mai mult

Oamenii care se bucură de două sau trei cești de cafea (1 ceașcă = aproximativ 240 ml), în fiecare zi, au un risc mai mic de a avea o moarte prematură, spre deosebire de cei care nu o consumă.

Datele studiului australian au arătat că poate reduce riscul de moarte prematură cu 27%, dar și bolile de inimă cu 20%, în timp ce cafeaua instant și cea decofeinizată au avut și alte beneficii pentru sănătate. Boabele de cafea sunt pline de antioxidanți care ajută organismul să elimine radicalii liberi, responsabili cu apariția bolilor.

Articolul continuă după reclamă

Citește și: Cafea sau ceai negru: care dintre aceste băuturi are mai multe efecte benefice asupra sănătății tale

Oamenii de știință au analizat mai multe dosare de sănătate, desfășurându-se pe parcursul a 12 ani. În total, au luat parte 449.563 de persoane din Marea Britanie, cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că în jur de două-trei cești de cafea pe zi ar fi ideale.

„Cafeaua a fost asociată cu reducerea bolilor cardiovasculare și a decesului din oricare altă cauză. Cofeina este cel mai cunoscut compus, însă băutura conține peste 100 de componente biologice active. Este probabil că acei compuși, nu neapărat cofeina, să fie asociați cu relația pozitivă dintre consumul de cafea și beneficiile asupra sănătății”, a precizat profesorul Peter Kistler de la Baker Heart and Diabetes Research Institute din Melbourne, Australia, care a realizat studiul.

Citește și: Câte ore pe noapte este indicat să dormim și ce riscăm atunci când ne privăm organismul de somn

„Cofeina este primul lucru care îți vine în minte atunci când te gândești la cafea. Dar cafeaua conține, de asemenea, antioxidanți și alte substanțe active care pot reduce inflamația și pot proteja împotriva bolilor”, spun experții în nutriție de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins, SUA.

„Există mulți compuși potențiali benefici în cafea”, a confirmat și expertul în nutriție Edward Giovannucci, profesor de nutriție și epidemiologie la Universitatea Harvard.

Studiul a apărut în revista JAMA Internal Medicine.

Citește și: Cum să fii prietenoasă cu mediul înconjurător dacă bei cafea. Gesturi prin care să ajuți planeta

Ce alte beneficii aduce consumul de cafea

În afară de starea de energie, consumul de cafea poate avea și alte beneficii, conform specialiștilor, și anume:

  • organismul poate procesa mai bine glucoza (zahărul din sânge)
  • este mai puțin probabil să dezvolți insuficiență cardiacă
  • este mai puțin probabil să dezvolți boala Parkinson
  • poate avea un rol de protecție asupra ficatului
  • poate reduce șansele de a dezvolta boala Alzheimer
  • poate reduce șansele de a suferi un atac vascular cerebral

La polul opus, prea multă cafea nu este recomandată. Excesul poate duce la creșterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale, anxietate, probleme cu somnul.

Citește și: Cel mai mare specialist în dietele vegan-vegetariene la copii dă verdictul. Sunt sau nu benefice?

Pentru majoritatea femeilor, este sigur să bea între trei și cinci cești (1 ceașcă = aproximativ 240 ml) de cafea pe zi, cu un aport maxim de 400 mg de cofeină, în funcție de tipul de băutură. O ceașcă medie de cafea, de 240 ml, are 95 mg de cofeină. Atenție și la celelalte băuturi din supermarketuri sau ceaiuri care conțin cofeină. Nu același lucru se poate spune despre femeile gravide sau care alăptează, în acest caz, trebuie să ceară sfatul medicului!

În loc de zahăr și frișcă, poți adăuga fie lapte, lapte vegetal și condimente dulci sau aromate naturale, precum vanilia, cardamomul, scorțișoara, pudra de cacao. Nu uita nici de dieta echilibrată, de sport, de somnul de calitate, pentru că fac parte dintr-un stil de viață echilibrat.

Câte ore pe noapte este indicat să dormim și ce riscăm atunci când ne privăm organismul de somn... (P) Importanța unui somn de calitate...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x