- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cercetări recente evidențiază faptul că momentul în care ne luăm masa, în special ultima din zi, ne poate afecta semnificativ sănătatea.Cercetarea nu se referă doar la ceea ce consumăm, ci și la momentul în care facem acest lucru.
Cum ne poate afecta momentul în care luăm ultima masă din zi
Momentul din zi în care luăm cina a fost subiectul unei cercetări științifice realizate de Brigham and Women's Hospital (BWH) publicate în Cell Metabolism în octombrie 2022, care sugerează că ultima masă din zi luată cât mai devreme ar putea avea mai multe beneficii pentru sănătate decât se credea până acum, potrivit thehealthy.com.
Autorul principal al studiului, Frank A. J. J. L. Scheer, PhD, director al Programului de cronobiologie medicală din cadrul Diviziei de somn și tulburări circadiene a BWH, a explicat obiectivul studiului într-un comunicat de presă: "Am vrut să testăm mecanismele care pot explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate".
Studiul a definit “o cină timpurie” ca fiind o masă consumată cu trei până la patru ore înainte de culcare, aliniindu-se cu ritmul circadian al organismului nostru. Dacă luăm cina cât mai devreme permite organismului să digere eficient alimentele, să proceseze substanțele nutritive și să treacă fără probleme la un mod “de post” în timpul somnului, facilitând procesele esențiale de refacere (și, probabil, un somn mai bun, potrivit unor experți).
Citește și: Gestul pe care dacă îl faci îți păstrezi creierul sănătos și ai putere mai mare de concentrare
Ce transformări apar în organismul nostru dacă decidem să luăm cina cât mai devreme
Studiul BWH a descoperit diferențe clare în profilurile metabolice ale celor care mănâncă devreme și celor care mănâncă târziu. Cei care au luat ulitma masa cât mai devreme au prezentat niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, o capacitate mai bună de ardere a grăsimilor, o calitate mai bună a somnului și niveluri mai ridicate de energie. Între timp, cie care au ales să ia cina mai târziu au experimentat senzații de foame mai intense, o ardere mai lentă a caloriilor și o depozitare mai mare a grăsimilor, ceea ce reprezintă un risc pentru afecțiuni precum diabetul și bolile cardiovasculare.
Citește și: Cu ce lucruri poți pleca dintr-un hotel și ce este considerat furt, de fapt. Papucii, preferații românilor
Este recomandat să consumați mese sau gustări la fiecare trei până la cinci ore. Acest model de alimentație regulată poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind apariția senzației de foame și a lipsei de energie.
În plus, este avantajos să lăsați un interval de două-trei ore între ultima masă și ora de culcare. Acest decalaj oferă organismului timp suficient pentru cea mai mare parte a procesului de digestie și ajută la o odihnă mai bună și la o recuperare corespunzătoare în timpul somnului.