Mierea și propolisul sunt aliați de nădejde în orice anotimp. Iată cum poți să-ți întărești imunitatea cu produse apicole.
În direct, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, reporterul Mădălina Vasile și Roxana Spuber, doctor biotehnolog ne ajută să înțelegem care este importanța consumului regulat de propolis și miere asupra sănătății organismului.
Propolisul este principalul produs al stupului preparat de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară și secreții proprii, cu cea mai eficientă acțiune antimicrobiană, având o plajă largă de acțiune atât asupra bacteriilor Gram pozitive, Gram negative, asupra virusurilor și asupra fungilor.
Citește și: Cel mai eficient remediu natural împotriva tusei și afecțiunilor tractului respirator
Propolisul are un conţinut bogat în flavonoide, compuşi din familia polifenolilor care dau colorit plantelor și au puternice proprietăţi antioxidante, antifungice şi antibacteriene. Este extrem de benefic pentru întărirea sistemului imunitar, fiind un excelent antiviral, antiinflamator, stimulează formarea de anticorpi.
Propolisul este folosit în tratarea febrei, răcelii și gripei, virozelor respiratorii, faringitei, sinuzitei, tusei, bronșitei, pneumonieigastritelor și ulcerului de stomac, colitei, enterocolitei, paraziților intestinali, infecțiilor reno-urinare, precum și în tratarea eczemelor infecțioase, micozelor, rănilor deschise și arsurilor, gingivitei, parodontozei și altor probleme ale cavității bucale.
Ca și uz extern, propolisul are o puternică acțiune analgezică, antimicrobiană, anestezică, antiinflamatoare, dar și cicatrizantă.
Citește și: Mierea românească, un antibiotic mai puternic decât mierea de Manuka
Estistă diferite forme de administrate a propolisului, în fucție de afecțiuni, dar forma cea mai uzuală este cea a extractului de alcool, adică a tincturei de propolis.
Tinctura de propolis se poate administra de la 5 picături, pentru copii, la 10 picături, pentru adulți, într-o singură priză, fie împreună cu miere, fie dizolvată în puțină apă, sau ceai.
Propolisul se mai poate combina și cu miere, având o acțiune mai emolientă, creând un film protector asupra cavității bucale, fiind mai ușor acceptat de copii.
Propolisul se mai poate administra și sub formă de capsule, foarte concentrat, excluzând astfel alcoolul.
Ideal, acestea ar trebui să fie administrate dimineața, pe stomacul gol, împreună cu un pahar de apă.
Pentru mai multe detalii despre beneficiile și administratea propolisului, urmăriți materialul video de mai jos: