Antena Căutare

Ce greutate trebuie să ai în funcție de înălțime, vârstă și gen. Cum calculezi greutatea ideală după acești parametri

Deși în ultime perioadă tot mai mulți oameni sunt interesați de greutatea lor și de un stil de viață sănătos, specialiștii spun că, de fapt, aceasta este un indicere care spune multe despre starea de sănătate. Iată care este formula de calcul a greutății ideale, în funcție de înălțime, dar și de vârstă și gen.

imagine cu cantar si metru
Formula de calcul a greutății ideale în funcție de înălțime. Care este greutatea sănătoasă după vârstă și gen. | Shutterstock

Greutatea corporală este una dintre multele caracteristici utilizate de profesioniștii din domeniul sănătății pentru a evalua sănătatea fizică a unei persoane. Deși cercetările continuă cu privire la rolul pe care îl joacă aceasta în bunăstarea generală, specialiștii spun că nu există o greutate ideală pentru toți indivizii, ci este doar vârful aisbergului.

Astfel, pentru a determina care este greutatea potrivită, cercetătorii în domeniu au realizat mai multe diagrame în funcție de înălțime, vârstă și gen. Acestea vă pot ajuta să înțelegeți intervalele de greutate care transmit că aveți o stare de sănătate bună sau pot trage un semnal de alarmă, potrivit forbes.com.

Cum calculezi greutatea ideală în funcție de înălțime, vârstă și gen

Determinarea greutății „sănătoase” a unei persoane poate fi o sarcină dificilă, mai ales că vârsta, înălțimea, sexul, raportul mușchi-grăsime, tipul de corp și chiar predispozițiile genetice pot juca un rol foarte important, spune Nia Schwann Mitchell, MD, medic internist și profesor la Duke University School of Medicine din Durham, Carolina de Nord.

Articolul continuă după reclamă

Diagramele, totuși, pot oferi oamenilor informații din perspectiva medicală - ceea ce, cercetătorii consideră sănătos sau nesănătos pe baza rezultatelor studiilor efectuate pe eșantione mari.

Aceste informații despre sănătatea populației pot ajuta pe fiecare în parte să stabilescă dacă are o greutate ideală, dar de menționat este faptul că doar medicii pot evalua situația cu exactitate.

Citește și: O femeie a născut un bebeluș macrosom de 7,32 de kilograme! Cum a arătat copilul la naștere. Imaginile au devenit virale

În ziua de astăzi, mulți sunt interesați doar de ce numere afișează cântarul, însă specialiștii din domeniul medical privesc greutatea ca pe un indicator care îi poate ajuta să înțeleagă mai bine nevoile unei persoane.

„Suntem mult mai preocupați de ceea ce numim comorbidități legate de greutate”, afecțiuni care pot include (dar nu se limitează la) diabet, hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), apnee obstructivă în somn, hiperlipidemie sau osteoartrita, mai spune Dr. Mitchell.

În general, cei care au o greutate mai mare decât arată un astfel de grafic, în funcție de înălțime, se confruntă, mai des, cu afecțiuni de sănătate.

Formula de calcul a greutății ideale în funcție de înălțime

Indicele de masă corporală (IMC) este o formulă de calcul care încearcă să evalueze grăsimea corporală, conform parametrilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Pentru a calcula greutatea ideală în funcție de se împarte greutatea (exprimată în kilograme) la pătratul înălțimii (exprimată în metri).

Clasificarea indicelui de masă corporală (IMC), conform normelor OMS (Organizația Mondială a Sănătății) este reprezentat astfel:

 • IMC < 18,5 - Subpondere
 • 18,5-24,99 - Normopondere
 • 25-29,99 - Suprapondere
 • 30-34,99 - Obezitate de gradul 1
 • 35-39,99 - Obezitate de gradul 2
 • > 40 - Obezitate de gradul 3

Citește și: Avea 112 kilograme și arăta așa, iar acum e de nerecunoscut după ce a slăbit aproape jumătate din greutate. Cum arată acum

Cum se calculează greutatea ideală în funcție de vârstă și gen

Deși nu există o greutate „ideală” sau „sănătoasă”, stabilită în funcție de vârstă, aceasta poate influența greutatea. Potrivit specialiștilor, după vârsta de 30 de ani, procesul de grăsime corporală tinde să crească în cazul bărbaților, cât și al femeilor, adesea din cauza schimbărilor hormonale. Pentru bărbați, creșterea în greutate tinde să continue de la 30 de ani până la 55 de ani, dar pentru femei, acesta continuă până la aproximativ 65 de ani.

Procentul de grăsime corporală este compus, atât din grăsime corporală de depozitare, cât și din grăsimea esențială. Cercetările din domeniu arată că există modalități de a calcula procentul de grăsime corporală, inclusiv analiza impedanței bioelectrice și alte metode antropometrice sau metode care se bazează pe măsurarea circumferinței diferitelor părți ale corpului.

Tot în funcție de IMC-ul, următoarele formule pot fi utilizate pentru a estima procentul de grăsime corporală al unei persoane, luând în considerare genul:

Formula procentului de grăsime corporală pentru bărbații adulți:

1, 20 × IMC + 0, 23 × Vârstă - 16, 2

Astfel, pentru bărbați, procentul normal de grăsime corporală, în funcție de vârstă și gen este:

 • Vârsta cuprinsă între 20-39 - 8%-19% grăsime corporală ideală
 • Vârsta cuprinsă între 40-59 - 11%-21% grăsime corporală ideală
 • Vârsta cuprinsă între 60-79 - 13%-24% grăsime corporală ideală

Formula procentului de grăsime corporală pentru femeile adulte:

1, 20 × IMC + 0, 23 × Vârstă - 5, 4

Astfel, pentru femei, procentul normal de grăsime corporală, în funcție de vârstă și gen este:

 • Vârsta cuprinsă între 20-39 - 21%-32% grăsime corporală ideală
 • Vârsta cuprinsă între 40-59 - 23%-33% grăsime corporală ideală
 • Vârsta cuprinsă între 60-79 - 24%-35% grăsime corporală ideală

Citește și: Cazul real al fetiței care a ajuns să cântărească 220 de kilograme la doar 7 ani. Mulți ani a consumat 10.000 de calorii zilnic

Tratament naturist pentru alergia la polen. Ce poți face acasă pentru a scăpa de simptomele neplăcute... (P) Tot ce ar trebui să știm despre psihoterapie - rolul acesteia pentru tulburările mentale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile
Mireasa Sezonul 9, 12 iulie 2024. Vlad și Iuliana, jurăminte emoționante înainte de a spune marele „Da” în fața ofițerului Stării Civile Vineri, 12.07.2024, 16:49
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x