Expunerea constantă la lumina ecranelor digitale, lumina slabă, razele ultraviolete și unele afecțiuni ale sănătății pot afecta în mod treptat vederea și pot deteriora sănătatea ochilor. În mod natural, unele legume conțin vitamine, minerale și antioxidanți care ajută la îmbunătățirea sănătății ochilor, la sprijinirea vederii și reducerea simptomelor asociate degenerescenței maculare.
Fructe pentru sănătatea ochilor
Pentru a-ți sprijini vederea poți apela la consumul unei varietăți de fructe, care te poate ajuta să atingi aportul necesar zilnic de nutrienți. Acestea pot fi incluse în dietă sub formă de gustări simple sau ca parte a unor rețete culinare, precum cele pentru prepararea dulciurilor.
Dacă nu ești sigur în privința cantităților de nutrienți pe care le oferă aceste fructe, poți cere sfatul unui medic sau al unui nutriționist. Poate fi util mai ales în cazul celor bogate în zaharuri naturale, pentru a evita consumul în exces.
Papaya
Papaya este un fruct bogat în beta-caroten, vitamina C și vitamina E. Această serie de substanțe nutritive poate susține sănătatea ochilor. Vitamina E acționează ca un antioxidant, de aceea poate proteja celulele de deteriorarea cauzată de stresul oxidativ, iar beta-carotenul poate îmbunătăți vederea.
Caisele
Caisele asigură o sursă bună de beta-caroten, pe care organismul o transformă în vitamina A, fiind printre aceste fructe pentru sănătatea ochilor. Vitamina A îndeplinește un rol esențial pentru susținerea clarității vederii, prevenirea orbirii nocturne și sprijinirea sănătății corneei.
Portocale
Portocalele conțin cantități semnificative de vitamina C, potrivit Times of India. Vitamina C este un antioxidant puternic care susține sănătatea vaselor de sânge din țesuturile ochilor și ajută la prevenirea efectelor dăunătoare cauzate de stresul oxidativ. Aceasta ajută la susținerea sănătății generale a țesuturilor oculare.
Kiwi
Fructele kiwi sunt fructe pentru sănătatea ochilor. Fructul de kiwi are un conținut bogat în vitamina C, care poate contribui la menținerea sănătății vaselor de sânge de la nivelul ochilor și poate întări sistemul imunitar. Concentrațiile ridicate de vitamina C pot stimula producția de colagen, ceea ce poate sprijini sănătatea generală a ochilor. Totodată, stimularea nivelurile ridicate de colagen poate încetini efectele procesului de îmbătrânire de la nivelul pielii. Colagenul poate ajuta la estomparea ridurilor și liniilor fine.
Căpșuni
Căpșunile au în compoziție concentrații ridicate de vitamina C. Vitamina C poate preveni mai multe afecțiuni. Printre aceste se numără: pierderea generală a vederii, cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă. Totodată, poate susține sănătatea ochilor, conform CNET.
Afine
Afinele au un conținut ridicat de antioxidanți, în special antociani, fiind fructe pentru sănătatea ochilor. Antocianii se asociază cu un risc redus de degenerescență maculară legată de vârstă și cataractă. Acești antioxidanți contribuie la protejarea ochilor împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ.
De asemenea, afinele pot echilibra nivelurile de colesterol din sânge, pot preveni îmbătrânirea prematură și pot susține sănătatea creierului.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
Câte ouă poți mânca pe zi? Dar pe săptămână? Recomandările medicilor pentru a evita intoxicațiile... Urzicile - proprietăți, beneficii și 5 moduri de a le consuma...