Potrivit datelor publicate in revista Archives of Neurology, persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D in corp isi reduc cu 65% riscul de a dezvolta Parkinson, fata de persoanele deficitare la acest capitol. Studiul publicat in revista amintita are la baza cercetarile efectuate de specialistii finlandezi de la Institutul de Sanatate din Helsinki pe peste 3000 de voluntari, barbati si femei, cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, care nu sufereau de Parkinson.
Prelevarea primelor informatii s-a facut in perioada 1978-1980. Dupa 29 de ani, 50 dintre participantii la studiu s-au inbolnavit de Parkinson. „Nu este insa foarte clar daca nivelul scazut de vitamina D creste riscul de Parkinson sau numai nivelul crescut protejeaza impotriva acestei maladii. E nevoie de studii suplimentare pentru a stabili legatura exacta dintre cei doi factori", spune dr. Marian L. Evatt, profesoara Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Emory (SUA).
Pentru a fi sigur ca ai doza suficienta de vitamina D in organism, nu ezita sa stai la soare. Bineinteles, in intervalele care nu-ti afecteaza sanatatea pielii (nu mai tarziu de ora 12:00 si nu mai devreme de ora 17:00). Poti consuma, de asemenea, alimente bogate in vitamina D precum macroul, tonul, heringul, sardinele, scoicile, cerealele, soia, oua, ciuperci.
Citeste si Sfatul Parintilor
FOTO: livingwellalah.com