Anemia este afecțiune care poate duce la probleme grave de sănătate, dacă nu este tratată. De aceea, pentru a preveni apariţia complicațiilor cauzate de anemie, este bine să recunoşti din timp simptomele bolii.
Anemia este o afecțiune cauzată de scăderea cantității sau a calității globulelor roșii și a hemoglobinei din sânge. Pentru că globulele roșii sunt responsabile de transportarea oxigenului spre toate țesuturile și organele, scăderea numărului sau a calității acestora se manifestă printr-un nivel scăzut al oxigenului din sânge.
Simptome anemie. Opt semne care pot fi un semnal de alarmă
- Oboseală sau slăbiciune intensă. Ai observat că în ultima vreme dormi mai mult ca de obicei? Te simți slăbită și epuizată, deși te odihnești bine noaptea? Treburile de zi cu zi te obosesc peste măsură, ai senzația de slăbiciune musculară? Toate acestea pot indica o carență de fier.
- Dureri de cap frecvente. Când în organism există mai puțin fier decât ar trebui, țesuturile nu primesc suficient oxigen. Aceeași deficiență de oxigen există la nivelul creierului. Drept răspuns, arterele care irigă creierul se pot dilata (ca să aducă mai mult oxigen), reacție ce poate provoca dureri de cap. Dacă durerile de cap cronice au devenit brusc parte din viața ta, ar fi bine să mergi la medic.
- Infecții repetate. Dacă orice mică rană (zgârietură, tăietură etc.) are tendința să se infecteze în ciuda faptului că ai îngrijit-o sau se vindecă într-un timp îndelungat, nivelul scăzut al hemoglobinei poate fi cauza acestor neplăceri.
- Respirație îngreunată. Să dai cu aspiratorul în toată casa ori să urci pe scări un etaj sunt activități pe care înainte le făceai fără prea mare efort, dar acum te lasă cu respirația întretăiată? Să obosești și să gâfâi la cel mai mic efort pot fi semne de anemie feriprivă
- Pofte neobișnuite. Un fenomen ciudat, pe care nimeni nu l-a putut explica: unele dintre persoanele care suferă de anemie au poftă să mănânce diverse substanțe necomestibile, precum gheață, pământ, vopsea, lipici, cretă, nisip… Această tulburare alimentară poartă numele de Pica. Așadar, dacă ai poftă de vreo „ciudățenie“, e posibil să suferi de o deficiență de fier
- Dureri în piept. Când anemia e severă, în sânge există prea puțină hemoglobină și, implicit, oxigen. Drept urmare, poți simți durere sau senzație de strânsoare în piept, în special la efort, când inima are nevoie de mai mult oxigen, dar nu are de unde să-l primească. Un asemenea simptom nu e de neglijat, căci el poate indica anemie, dar poate fi și semnul unei tulburări cardiace. Du-te la medic!
- Unghii moi și casante. Calitatea unghiilor tale spune multe despre carențele nutriționale. În timp ce unghiile sănătoase și solide reflectă o alimentație echilibrată, cele casante și moi trădează o insuficiență de fier.
- Picioare neliniștite. Dacă ai momente în care simți nevoia puternică să-ți miști picioarele, nevoie însoțită de senzații ciudate și neplăcute în picioare, precum furnicături, înțepături, mâncărimi, ce apar în special când te odihnești (de pildă ești întinsă în pat ori stai pe scaun), este posibil ca anemia feriprivă să fie cauza.
Analize anemie. Cum se face diagnosticarea anemiei
Dacă recunoști unul sau mai multe simptome descrise mai sus, primul pas pe care este bine să îl faci pentru investigare este programarea unei consulatații la un medic generalist sau la medicul tău de familie.
Hemoleucograma și sideremia sunt două dintre cele mai frecvente analize efectuate pentru a depista anemia.
Hemoleucograma constă în prelevarea unei mostre de sânge. La adulți și copii, sângele e prelevat din deget sau din vena brațului, iar la sugari, acesta se preleva din călcâi.
Sideremia este o altă analiză de laborator care măsoară cantitatea de fier din sânge și în urmă căreia se poate stabili dacă metabolizarea fierului în organism se desfășoară în parametri optimi. Analiză poate depista anemia feriptiva, anemia hemolitica sau talasemia.
Valorile normale de fier în sânge sunt diferite în funcție de sex și vârstă:
50-175 mcg/dl sau 8,9-31,3 mcmol/L la bărbați;
40-150 mcg.dl sau 7,2-26,8 mcmol/L la femei;
50-120 mcg/dl sau 9-21,5 mcmol/L la copii.
Alimente pentru anemie. Ce este bine să mănânci ca să previi anemia
Cea mai frecventă formă de anemie este anemia feriptivă. Anemia feriptivă este cauzată de deficiență de fier și se caracterizează prin încapacitatea măduvei spinării de a sintetiza hematii (globule roșii).
Mai afectate, în acest sens, sunt femeile, care au pierderi de fier în timpul menstruaţiei şi, de aceea, ele au nevoie de mai multe alimente bogate în fier decât bărbaţii.
Alimente pentru anemie:
- Includerea în alimenaţie a ficatului, a cărnii roşii slabe, a peştelui, gălbenuşului, fructelor uscate şi a produselor pe bază de soia.
- Consumul de ceapă, usturoi, fasole, mazăre, nuci, seminţe, legume cu frunze verzi, verdeţuri proaspete.
- Alimentele bogate în vitamina C, care stimulează absorbţia fierului în organism. Portocalele sunt la îndemână indiferent de sezon.
- Cerealele integrale. Acestea sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului. De aceea nu este bine să asociem la aceeaşi masă cerealele integrale cu alte alimente bogate în fier
Citește și: Dieta zilnică: care este necesarul de calorii, în funcție de sex, greutate și vârstă
Dieta la copii. Câte grăsimi ar trebui să consume un copil
Alte tipuri de anemie și cauza lor
În funcție de cauzele care duc la apariția anemiei, această poate fi de mai multe tipuri:
- anemia megaloblastică-apare că urmare a deficitului de vitamine;
- anemia tiroidei-este cauzată de activitatea anormală a glandei tiroide;
- anemia hemolitică-este provocată de degenerarea prematură a globulelor roșii;
- anemia mieloftizică- apare din cauza leucemiei sau cancerului măduvei osoase;
- anemia aplastică-apare din cauza atrofierii măduvei roșii osoase și a afectării hematopoiezei (formarea sângelui la nivelul măduvei osoase), că urmare a deficitului de trombocite și globule roșii și albe;
- anemia cronică-este provocată de inhibarea producției hormonului glicoproteic EPO (eritropoietina) sau de defectele structurale congenitale ale globulelor roșii;
- anemia sideroblastică-apare din cauza incapacității organismului de a fixă fierul și de a se folosi de el sau de a produce hemoglobină;
- Talasemia-este o formă ereditară gravă a anemiei, cauzată de persistență în sânge a hemoglobinei fetale.
Surse: mayoclinic.org, medichub.ro, romedic.ro
Dieta franțuzească: Te bucuri de mâncare și scapi de kilogramele în plus... Dieta cu morcovi, perfectă pentru vară. Talie subțire și bronz uniform...