Antena Căutare

Istanbul, metropola savuroasa a Turciei

La scoala am invatat sa ne mandrim ca romanii nu au dus razboaie de cucerire. Turcii au facut-o. Si asta se vede intr-un fel absolut spectaculos in cultura, modul de viata si preparatele culinare ale locatarilor marelui oras Istanbul.



2010/11/26//152222-istanbul.jpg



Experiente culinare inedite

Daca vrei sa traiesti o experienta culinara cu adevarat inaltatoare, pierde-te printre localnicii din tavernele inghesuite de pe stradutele bazarurilor.

Chiar daca arata ca niste instalatii dadaiste cu scaune si mese asezate pe bucati de cartoane printre oale de lut si sobe de teracota de vanzare, garantat vei gasi aici cele mai delicioase si bine gatite mancaruri, la preturi foarte mici.

2010/11/26//152219-2156b49_istanbul.jpg

Turcii obisnuiesc sa ia masa de pranz in oras, dar nu la restaurante dichisite, ci in aceste lokante care arata ca mici bucatarii de familie in care in fiecare zi sunt gatite cateva feluri de mancare traditionala: supa de linte si balik corbasi (ciorba de peste), vita, miel, berbec, pui... turcii sunt mari consumatori de carne gatita in nenumarate feluri.

2010/11/26//152225-e2ced52_istanbul.jpg

Cel mai popular este kebapul, dar altfel decat l-ai mancat vreodata in Romania; mult mai suculent si mai bine condimentat, sub forma de sis sau doner amestecat cu legume proaspete in oale grele de lut si servit cu halbe generoase de ayran.

2010/11/26//152226-fe6d00e_istanbul.jpg

Carnea, atat de prezenta in bucataria turceasca, ar putea crea un usor disconfort turistilor vegetarieni. Exista insa si preparate doar din legume, mai gustoase decat orice am incercat vreodata pana acum. De recomandat sunt cig kofte, chifetele vegetariene crude (pot fi facute si cu carne) care se servesc pe foi de salata romana cu multa lamaie si sos iute.

Culori si arome printre condimente unice

Lasa-ti timp insa sa vizitezi pe indelete bazarul de condimente; o frenezie de radacini uscate, fructe confiate, prafuri vegetale, fistic, alune, nuci, nuga, rahat si alte dulciuri traditionale turcesti, pufoase, elastice, imbracate in zahar pudra, fulgi de cocos sau ace de zahar ars.

2010/11/26//152217-1e640f8_istanbul.jpg

Din Istanbul cele mai pretioase suveniruri sunt condimentele, iar in Spice Bazar sunt adunate toate la un loc; de la condimente de pe tot teritoriul Asiei si al Orientului Mijlociu pana la sapunuri vegetale si prafuri afrodiziace.

Dar chiar si aici trebuie sa faci mai intai un tur de recunoastere pentru ca preturile difera de la o taraba la alta mult mai mult decat ti-ai putea imagina.

Viata de noapte in Taxim

In afara de experienta culinara ravasitoare din Istanbul, trebuie neaparat sa gusti si din viata de noapte a unuia dintre cele mai cosmopolite orase ale lumii.

2010/11/26//152218-0207istanbul_605.jpg

Fara ore de inchidere a cluburilor si restaurantelor, cu un trafic de oameni greu de estimat, care nu scade odata cu apropierea zorilor, Istanbulul modern are una dintre cele mai animate vieti de noapte din toata Europa.

2010/11/26//152223-istanbul-nightlife-rex-510x2862.jpg

Beyoglu, cartierul care se intinde de la turnul Galata pana in piata Taxim, este intesat de carciumi, cluburi etajate, baruri, cafenele, stradute pline ochi de oameni, formatii care canta live, motociclete si negustori ambulanti, toate intr-o armonie orientala care iti merge la suflet.

Foto: Good Food / www.richard-seaman.com

Hotelul de Gheata de la Balea Lac - singurul de acest fel din Europa de Sud-Est... VIDEO! Aglomeratie la munte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x