În ediția Neatza cu Răzvan și Dani, din 20 iulie 2025, chef Nicolai Tand a pregătit o rețetă specială și delicioasă. Bucătarul a dezvăluit secretul pentru cea mai bună tocană cu carne și legume, preparat cu care speră să dea gata toți pofticioșii, mai ales că a folosit un ingredient secret, dar extrem de îndrăgit de bărbați: berea Haiduc.
„(...) Știu că e cald afară, dar de data aceasta berea o folosesc ca să îi dau aromă aceste cărni. Fac un fel de tocană în care o să am legume, ceapă, morcov, vreau să pun niște muștar, niște sos de roșii, niște foi de dafin, berea să marineze și scorțișoară, care dă o aromă atâta de faină”, a explicat chef Nicolai Tand, în ediția Neatza cu Răzvan și Dani din 20 iulie 2025.
Cum ne-a obișnuit, chef Nicolai Tand a dezvăluit și trucul său pentru un preparat plin de savoare: produsele proaspete de la PENNY. Pe rafturile magazinului, bucătarul găsește o varietate mare de legume, fructe, carne și chiar și bere, toate proaspete, pe care le combină în preparate delicioase la Neatza cu Răzvan și Dani.
Rețeta lui Nicolai Tand pentru tocană cu vită, bere, muștar și scorțișoară
În ediția Neatza cu Răzvan și Dani din 20 iulie 2025, Chef Nicolai Tand a folosit următoarele ingrediente pentru rețeta de vită cu bere, muștar și scorțișoară:
Ingrediente:
- 800 g carne de vită (pulpă sau antricot, tăiată cuburi potrivite)
- 2 linguri ulei (de măsline sau floarea-soarelui)
- 1 ceapă mare (tocată mărunt)
- 2-3 căței de usturoi (zdrobiți)
- 330 ml bere brună (pentru un gust mai profund și dulceag)
- 2 linguri muștar Dijon (sau muștar clasic, după gust)
- 1 lingură pastă de roșii (opțional, pentru echilibru)
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată (sau 1 baton de scorțișoară)
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriță zahăr brun (ajută la caramelizare și echilibru)
- sare și piper (după gust)
- 200 ml supă de vită (sau apă, dacă nu ai)
Mod de preparare:
1. Pregătirea cărnii
- Taie carnea de vită cuburi potrivite (3-4 cm).
- Tamponează-le cu șervet de hârtie ca să fie uscate – se vor rumeni mai bine.
2. Rumenește carnea
- Încinge două linguri de ulei într-o cratiță mare, la foc mediu-mare.
- Rumenește carnea pe toate părțile, în tranșe (nu o aglomera), până prinde crustă.
- Scoate-o deoparte pe o farfurie.
3. Sotează legumele
- În aceeași cratiță, adaugă ceapa tocată mărunt și, dacă vrei, morcovul și țelina cubulețe.
- Călește-le 5-6 minute până se înmoaie.
- Adaugă usturoiul zdrobit și mai călește un minut.
4. Aromatizează
- Pune în cratiță muștarul, pasta de roșii (opțional), scorțișoara, zahărul brun și frunza de dafin.
- Amestecă bine totul, 1-2 minute, cât să se „închege” aromele.
5. Deglasează și fierbe
- Toarnă berea (încet, să nu se spumeze prea tare), apoi adaugă supa de vită.
- Pune carnea înapoi în cratiță. Amestecă bine.
- Asezonează cu sare și piper, după gust.
6. Gătește lent
- Acoperă și fierbe la foc mic timp de 2 – 2½ ore, până când carnea e fragedă și sosul s-a redus ușor.
- Dacă e prea lichid la final, ia capacul și mai fierbe 15-20 min descoperit.
- Dacă faci în slow cooker, setează pe LOW 6-7 ore sau HIGH 3½-4 ore.
Cum o servești:
- Cu piure de cartofi, mămăligă cremoasă, gnocchi, orez simplu sau chiar paste late (tagliatelle).
- Presară pătrunjel proaspăt sau coajă rasă de portocală pentru un twist final.