- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Astăzi se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, motiv pentru care Cătălin Oprișan, redactorul șef de la Antena 1, a mers la palatul în care marele poet a lucrat ca redactor șef al Ziarului Timpul.
”Trăiască nația, frate Oțile și trăiască nația, frate Simioane. Dați-mi voie să încep așa, că aceasta era formula de salut a lui Mihai Eminescu. Că ei nu se salutau așa, ”ce faci, băi”. Dacă prietenii lui, Slavici sau cei care erau în jurul lui, îl salutau primii, cu ”Trăiască, nația”, el răspundea ”Sus cu ea!”, a spus el.
De asemenea, în cadrul live-ului, Cătălin Oprișan a explicat, pe îndelete, cum își desfășura activitatea Mihai Eminescu la Ziarul Timpul.
”Sunt 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și am venit aici, la această casă, care e de fapt un palat, unde Eminescu a lucrat ca redactor la Ziarul Timpul. Dacă se poate, opriți un pic camera, că aici e o greșeală. A fost redactor între 1877 și 1883, nu 1879. Este o greșeală a constructorului.”, a mai spus Cătălin Oprișan.
Mihai Eminescu, poezii scurte. Ultima poezie, scrisă cu o oră înainte de moarte
”Acolo, la etajul 1, lucra Eminescu, era redacția ziarului Timpul. Aici, la balconaș, lucra Mihai Eminescu. El a ajuns acolo la rugămintea lui Titu Maiorescu și a lui Slavici. Slavici redacta Ziarul Timpul, care era un organ al Partidului Conservator condus de Lascăr Catargiu, unul dintre marii noștri oameni politici. Eminescu a primit o depeșă, care lucra la Iași: ”Frate Eminescu, suntem doar doi, vino degrab ca să ne ajuți.”, Atunci, el și-a luat hârțoagele și moliile, că avea condiție precară, și a venit la București. Aici, aveți un editorial al lui Mihai Eminescu, din 1881. Eminescu a fost doi ani de zile redactor șef al Ziarului Timpul, până când s-a certat cu toți și a fost dat afară, lăsat un simplu redactor. În acest almanah a apărut pentru prima dată ”Luceafărul”. Probabil aici, în luna aprilie, el a făcut ultimele retușuri. El scria”, a mai explicat el.
”Pe aici, în spate, după cum mă situez eu, pe aici pleca Eminescu să mănânce la Casa Capșa cu prietenii lui, Caragiale, Slavici și alții. De acolo a fost ridicat în 1893, când la un moment dat, după ce mâncase ceva mai tare, s-a ridicat și a zis că vrea să-l împuște pe Regele Carol I. A fost momentul în care Eminescu a fost, pentru prima dată, săltat de poliție și a început declinul lui.”, a mai detaliat redactorul șef de la a1.ro.
Ce a făcut Helmuth Duckadam după ce Donald Tusk i-a pomenit numele în discursul de la Ateneu: ”Da, este adevărat!”... Cum a câștigat Răzvan Simion bani de pe urma lui Mihai Eminescu: ”I-am explicat unui domn pentru BAC!”...