- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În direct dintr-un restaurant din București, Marian Duță, reporterul de la Neatza cu Răzvan și Dani, alături de antreprenor, ne orferă importante sfaturi pentru reușita celor mai gustoși cârnați tradiționali.
Care sunt ingredientele pentru rețeta celor mai delicioși cârnați tradiționali?
După cum se știe, fiecare gospodină are propria rețetă de cârnați, pe care a experimentat-o de-a lungul timpului până a ajuns la gustul optim care să placă întregii familii.
La fel se întâmplă și în marile restaurante, rețetele sunt create după gustul clienților, fiecare bucătar pornind de la rețeta pe care a moștenit-o de la bunici și străbunici.
Ingredientele rețetelor de cârnați sunt cam aceleași, însă depinde de cantități și de gusturi:
- carne tocată(porc, vită, oaie)
- sare și piper
- usturoi proaspăt
- cimbru
- boia de ardei
- intestine subțiri de porc sau oaie
Proporțiile amestecului de carne le stabilește fiecare, în funcție de carnea aleasă, la fel și proporțiile condimentelor, însă se va ține cont de câteva aspecte importante.
Citește și: Rețete pentru masa de Crăciun. Rețeta celor mai gustoși cârnați tradiționali de casă
Care sunt cele mai importante sfaturi pentru reușita celor mai gustoși cârnați tradiționali?
Cel mai important sfat este în a alegea tipul de carne folosit la cârnați. De obicei trebuie să predomine carnea de porc, iar aceasta va fi, neapărat, împănată cu grăsime. Carnea de vită, este de regulă mai slabă, iar aceasta se adaugă pentru a echilibra gustul. la fel și carnea de oaie.
Usturoiul joacă al doilea rol important în compoziția pentru cârnații tradiționali. Acesta trebuie să fie pus din belșug și neapărat usturoi românesc, pentru că este mult mai sănătos. Usturoiul se pisează cu sare și se adaugă la amestecul de carne.
Boia de ardei nu se va adăuga foarte multă și nici cimbru, pentru a nu influența prea simțitor gustul cârnaților. Boiaua de ardei se pune mai mult pentru culoare, iar cimbrul pentru aromă.
Intestinele de porc sau oaie trebuie să fie alese din cele subțiri și se vor ține în apă rece înainte de utilizare.
Carnea tocată se amestecă cu condimentele și se frământă îndelung, pentru omogenizarea gustului. Se va lăsa la rece de pe o zi pe cealaltă pentru a se întrepătrunde bine gusturile.
Cu ajutorul unui dispozitiv special( tulumbă), se vor umple intestinele cu compoziția pentru cârnați tradiționali.
De asemeni, cârnații, după preparare se vor lăsa la odihnit întinși pe verticală, pe diverse grătare, 2-3 zile pentru așezarea compoziției și uscare. Apoi se pot afuma, dacă se folosește această metodă, după care se pot porțina și prăji în untură.
Cârnații se păstrează foarte bine pentru sezonul cald, în borcane de sticlă, acoperiți foarte bine cu untură de porc topită, la loc răcoros( în beciuri, sau în cămări întunecate).
Pentru a nu pierde mai multe sfaturi pentru reușita celor mai gustoși cârnați tradiționali, dar și pentru a vedea cu ce alte preparate tradiționale vă mai puteți delecta la sărbătorile de iarnă, acceasți materialul video de mai sus!
Prognoza Meteo, 17 decembrie 2020. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi... Rețetă de salată fructată cu piept de curcan și maioneză, gătită de Vlădutz la Neatza cu Răzvan și Dani...