- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În ediția de duminică, 16 octombrie, în platoul Super Neatza a fost invitată Lorena Săroiu, specialist în nutriție, care a vorbit despre importanța proteinelor în alimentația noastră. Florin Ristei și Ilona Brezoianu, prezentatorii rubricii de food, susținută de Cif, au ascultat, cu atenție, recomandările expertului.
Ce sunt proteinele și cum pregătești un mic dejun sănătos
Lorena Săroiu, specialist în nutriție, a vorbit la rubrica de food, despre importanța proteinelor în alimentația de zi cu zi.
„Noi mâncăm alimente, iar ele se descompun, în corpul nostru, în nutrienți: macronutrienții care sunt proteinele, carbohidrații și grăsimile, dar și micronutrienții care sunt vitaminele și mineralele”, a început expertul Lorena Săroiu.
Citește și: 10 sfaturi de nutriție de la specialiști pe care să le urmezi în 2023
Prin urmare, proteinele provin din grecescul „proteios” care înseamnă „pe primul loc” sau „foarte important”.
„Ele sunt ca niște cărămizi pentru corpul nostru, intră în structura tuturor celulelor, țesuturilor, masa musculară. Proteinele ne susțin în viață”, a mai completat specialistul în nutriție.
Potrivit expertului, când vorbim despre proteinele de origine animală, ne referim la carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate (cum ar fi mozzarella light, urda, brânza cottage).
Când vorbim de proteinele de origine vegetală, ne referim la soia, tofu, leguminoase sau boabe (fasole, mazăre, linte, năut), însă trebuie să fim atenți pentru că ele au mai mulți carbohidrați decât proteine.
Idei de mic dejun bogat în proteine
Un prim pas este să luăm o felie sau două de pâine integrală, prăjită la aparat sau la cuptor.
„Adăugăm o felie sau două de mozzarella light, un mix de condimente, după preferință. Punem alături sursa principală de proteine care este oul.
În funcție de necesarul nostru, de nevoi, putem fierbe două ouă sau găti o omletă, la care să adăugăm, suplimentar, albuș, ca să creștem cantitatea de proteine.
Proteinele se găsesc, preponderent, în albuș. La rândul său, gălbenușul este comoara vitaminelor și mineralelor”, a explicat Lorena Săroiu.
De altfel, putem completa micul dejun cu legume, ca de pildă, roșii cherry, ardei, ceapă verde etc.
„Putem consuma, liniștiți, două ouă în fiecare zi, fără nicio problemă. Acest tip de mic dejun ne oferă un volum mai mare, cu calorii puține”, a precizat specialistul în nutriție.
De reținut, proteinele sunt cele care ne oferă sațietate: „Când nu consumăm proteine, ne e foame toată ziua, indiferent de câți cartofi mâncăm”, a intervenit Florin Ristei.
„Așa este, riscăm să mâncăm mai mulți carbohidrați, mai multe calorii și să nu ne fie bine pe termen lung”, a afirmat și Lorena Săroiu.
„În concluzie, nu săriți masa de dimineață”, a mai transmis colegul Ilonei.
Citește și: Necesarul zilnic de proteine în funcție de greutate. De ce e important să mănânci proteine
Și tu poți deveni un bucătar „fără urme”, cu ajutorul lui Cif Soluție de Curățare pentru Bucătărie
Cătălin Rizea, bucătarul de la ediția Super Neatza din data de 16 octombrie, a gătit un preparat delicios, și anume bărcuțe de cartofi cu chiftele, peste care a adăugat un sos de roșii. A băgat tava la cuptor pentru 30-40 de minute și gata!
„Am făcut deranj foarte mare, pe masă, și pentru asta am nevoie de Cif, care mă ajută de fiecare dată în bucătărie. Ce-mi place cel mai mult este că mă ajută să gătesc mai mult!
Știi frica aia când te apuci de gătit și îți propui să faci două, trei chestii, fiindcă nu vrei să faci prea multă mizerie în bucătărie și nu ai timp?
De asta, există Cif. Poți să-l folosești fără mănuși, pentru că este un produs derivat 100% din surse naturale și asta ajută foarte mult la protecția pielii. Așadar, stăm fără teamă din punctul acesta de vedere”, a explicat Cătălin Rizea.
„S-a schimbat mirosul în bucătărie! Hai să regândim gătitul, pentru că este foarte simplu să cureți ulterior cu Cif. Fii un bucătar fără urme”, a fost mesajul Dianei Munteanu.