Antena Căutare

Cine sunt pensionarii care pot solicita recalcularea pensiei în fiecare an. Care sunt condițiile impuse

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vine cu vești bune! Iată ce categorie de pensionari poate solicita recalcularea pensiei în fiecare an!

Galerie
Cine sunt pensionarii care pot solicita recalcularea pensiei în fiecare an. Care sunt condițiile impuse | Hepta

Recalcularea pensiilor a devenit un subiect extrem de controversat în ultima perioadă, însă apar și vești bune!

O anumită categorie de pensionari va putea să solicite recalcularea venitului în fiecare an.

Citește și: Un pensionar a refuzat decizia de recalculare, pe motiv că a primit prea mulți bani: „Nu-i merit”

Iată despre ce categorie de pensionari este vorba și ce condiții sunt impuse!

Articolul continuă după reclamă

Pensionarii pot solicita recalcularea pensiei în fiecare an

Pensionarii care aleg să continue să lucreze după ieșirea la pensie și contribuie la asigurările sociale vor avea posibilitatea de a solicita an de an recalcularea pensiei pentru includerea unui nou stagiu de cotizare.

Potrivit Legii nr. 360/2023, procesul de recalculare permite majorarea pensiei pe baza contribuțiilor suplimentare adunate în urma activităților profesionale desfășurate după perioada de pensionare, scrie money.ro.

„Dacă până la 31 august 2024 recalcularea se făcea și de cinci ori pe an, acum se face doar o singură dată”, a precizat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii Iași, potrivit libertatea.ro .

Citește și: Parlamentul a adoptat neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. De când va fi aplicată măsura

De asemenea, Legea include și o altă schimbare considerabilă pentru pensionarii aflați în stare de invaliditate. Mai exact, aceștia pot cumula pensie de invaliditate cu alte tipuri de venit, indiferent de gradul de invaliditate.

Prin intermediul acestei modificări se dorește obținerea unei flexibilități mărite pentru cei care, în pofida limitărilor fizice, pot să desfășoare anumite activități contra cost.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) susține că măsura prezentă se aplică tuturor pensionarilor în stare de invaliditate din sistemul public de pensii, având astfel posibilitatea de a-și suplimenta veniturile fără a fi impuse restricții legate de gradul de invaliditate.

Citește și: Cum poți afla online ce vechime ai în câmpul muncii. Pașii pe care trebuie să îi parcurgi

Legea nr. 360/2023 face referire și la categoriile de pensionari care au posibilitatea de a cumula pensia cu alte venituri, dar și despre cazurile în care această măsură nu se aplică.

Mai exact, potrivit informațiilor oferite de reprezentanții CNPP, pensionarii care aleg să continue să activeze în câmpul muncii în activități care implică plata contribuțiilor la asigurările sociale, au dreptul de cumula veniturile obținute cu pensia. Printre acestea sunt regăsite și activitățile prestate ca prestatori casnici, indiferent de valoarea sumei câștigate din aceste activități, scrie sursa menționată anterior.

Este important de reținut faptul că există și anumite excepții.

Spre exemplu, soțul supraviețuitor care beneficiază de o pensie de urmaș nu poate cumula acest venit cu alte venituri lunare care ajung să depășească salariul minim brut pe economie ( 3 700 de lei începând cu data de 1 iulie 2024).

Un alt exemplu este reprezentat de cazul pensionarilor care beneficiază de pensie anticipată. Aceștia nu au dreptul de a cumula cu pensia sumele provenite din activitățile salariale, precum sunt contractele individuale de muncă sau funcțiile elective, pe toată perioada în care aceste activități se desfășoară.

O altă categorie de pensionari care este vizată de această măsură este reprezentată de membrii cooperației meșteșugărești, a căror situație este identică cu cea a pensionarilor anticipați. Mai exact, aceștia nu au dreptul de a cumula veniturile din alte activități cu pensia pe toată perioada desfășurării acestora.

Revolut deschide prima sucursala din România. Ce modificări apar la IBAN-urile clienților... (P) Golden Legends in concert, un eveniment de neuitat! Peste 1000 de căsătorii pe piesele legendarei CC Catch!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 septembrie 2024. Lorenzo a câștigat suma de 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 septembrie 2024. Lorenzo a câștigat suma de 3.500 de lei Miercuri, 25.09.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x