În fiecare an pe data de 26 decembrie persoanele creștin-ortodoxe sărbătoresc „Soborul Maicii Domnului”. Sărbătoarea care apare în calendarul creștin-ortodox cu roșu este una dintre cele mai importante sărbători din an pentru români.
Citește și: Rugăciunea pe care copiii trebuie să o rostească în ziua de Crăciun. Le aduce liniște, sănătate și protecție
Ce semnificație are Soborul Maicii Domnului
Cuvântul bisericesc „sobor” se referă la o adunare de oameni. Astfel că, poate face referire la o chemare către cei credincioși pentru a se aduna astăzi la slujbă în cinstea Maicii Domnului.
O altă însemnătate a cuvântului face referire la o amintire cu Maica Domnului care se află preaslăvită, fără de asemănare, în mijlocul tuturor Sfinților fericiți din ceruri.
Creștinii mai consideră „Soborul Maicii Domnului” ca fiind o adunare între lumea pământească și lumea cerească cu toate cetele Sfinților și Îngerilor.
Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox
Soborul Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători care se prăznuiesc în cinstea Preasfintei Fecioare și are loc a doua zi după Crăciun.
Soborul Maicii Domnului mai este cunoscut și sub numele de Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu și, potrivit regulilor, în a doua zi după marile praznice se face pomenirea persoanelor sfinte care au contribuit sau sunt în directă legătură.
Sărbătoarea se regăsește și în ritul sirienilor monofiziți și datează din secolul al V -lea.
Originea sărbătorii este pusă de anumiți liturgiști în strânsă legătură cu Sinodul III Ecumenic din Efes.
În această zi există tradiții care datează din cele mai vechi timpuri. Iată care sunt acestea.
Citește și: De ce e bine să pui o moneda în bradul de Crăciun. Tradiția despre care nu mulți știu
Tradiții pe 26 decembrie
În această zi de sărbătoare există câteva tradiții de care românii încă mai țin cont, printre acestea regăsindu-se:
- Dăruirea unui cadou. Aceasta este o superstiție care spune că îți va merge bine tot anul.
- Împodobirea casei cu vâsc. Vâscul este un simbol al Crăciunului și se spune că aduce noroc și fericire.
- Se spune că dacă vântul bate cu putere în a doua zi de Crăciun, toamna următoare va fi furtunoasă și ploioasă.
- Sărutul cu partenerul sub vâsc. Aceasta este o tradiție care spune că te va ajuta să ai o relație puternică și durabilă.
- Mănâncă mere în Ajunul Crăciunului și vei avea parte de sănătate tot anul. Evident, aceste fructe nu trebuie să-ți lipsească de pe masă nici pe 25 decembrie.
- Spălarea feței cu apa în care ai pus un ban de argint. Aș, te vei bucura de sănătate în anul următor și vei fi strașnic ca argintul viu!
- În a doua zi de Crăciun, oamenii au obiceiul de a merge „cu colacul" la nașii lor. Colacul tradițional este format din șapte pâini, două sticle de țuică, trei sticle de vin, un cocoș, trei pui, o coastă de porc și șapte cârnați. Când ajung la casa nașilor, finul sărută mâna nașei și de trei ori se îmbrățișează cu nașul, spunând "De la noi puțin, de la Dumnezeu mult", potrivit alba24.ro.
Citește și: Secretul pentru cel mai gustos cozonac. Cu ce să dai pe el după ce îl scoți din cuptor
Ce nu este bine să faci de Soborul Maicii Domnului pe 26 decembrie
Crăciunul este o sărbătoare care interzice bârfa, răzbunarea și înjurăturile. Conform spuselor din bătrâni, se zice că cei care încearcă să se răzbune sau să își încheie socotelile cu alții vor suferi pierderi mari.
Totodată, în perioada de la Crăciun până la Bobotează, în casele unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase, pentru că acestea nu se vor mai putea mărita.
Exact ca și în cazul altor sărbători, nu se spală haine în această zi, superstiția pornind de la premisa că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor.
Nu se refuză dansul și jocul! La sate, fetele și flăcăii țin obiceiul de a juca în ziua de 26 decembrie, în semn de bucurie și recunoștință față de tinerețea pe care o trăiesc. Se spune că persoanele care dansează de Soborul Maicii Domnului vor fi aprige și sănătoase pentru tot anul care vine.
Giulia și Vlad Huidu, portret superb de familie. Cum s-au pozat alături de copiii lor lânga bradul de Crăciun... De ce au început să apară în mai multe orașe din România pungi cu pâine. Ce înseamnă dacă găsești una pe stradă...