Antena Căutare

Aragazul ar putea fi interzis. Care e motivul pentru care aparatul de uz casnic s-ar putea să dispară definitiv din bucătărie

În curând, acest aparat de uz casnic din bucătărie ar putea fi interzis. Află din rândurile de mai jos care sunt planurile oficilialor de la nivelul Uniunii Europene.

Galerie
Aragazul ar putea fi interzis. Care e motivul pentru care aparatul de uz casnic s-ar putea să dispară definitiv din bucătărie | Shutterstock

Aragazul este cel mai folosit aparat electrocasnic. Fie că vrei să prepari o gustare rapidă, fie că vrei să pregătești ceva mai complex, apelezi la aragaz. Cu toate acestea, luxul de a folosi aragazul s-ar putea să nu mai existe pentru mult timp. Iată de ce se dorește eliminarea sa de pe piață.

Citește și: Când începe distribuirea pensiilor pentru luna ianuarie 2023. Poșta Română a făcut anunțul

Care e motivul pentru care aragazul s-ar putea să fie interzis

Aragazul a devenit un aparat indispensabil în bucătărie. Însă, pe cât este de util, pe atât este de nociv pentru noi și mediul înconjurător. Potrivit unui raport al Organizației pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România, gătitul la un aragaz cu gaz metan, într-o bucătărie obişnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot (NO2) peste normele impuse de Uniunea Europenă, potrivit impact.ro.

Articolul continuă după reclamă

În urma testelor de laborator, efectuate de TNO, s-a descoperit faptul că aparatul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie, dar şi alţi poluanţi care pot afecta grav sănătatea oamenilor, în special pe cea a copiilor, precizează Agerpres, citat de sursa menționată mai sus.

Astfel, liderii de la nivelul Uniunii Europene iau în serios interzicerea vânzării aragazului către populație. Numai în ultimul an, numărul copiilor din UE cu simptome de astm, provocate de gătitul cu gaz metan, este estimat a fi de peste 700.000, potrivit datelor incluse în raportul de specialitate, citat de aceeași sursă menționată mai sus.

„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat, recent, că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie, precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii.

Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”, potrivit sursei citate.

Citește și: Ce reprezintă petele de culoare roz care apar pe rosturile dintre plăcile de gresie și faianță în baie. Sfaturile experților

Gradul de poluare depinde de dimensiunea bucătăriei

Aceeași Organizație pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate a făcut o simulare a gătitului mesei cu gaz metan, care s-a desfășurat pe o perioadă de șapte zile. Pentru exercițiu au fost utilizate tehnici obișnuite de gătit și s-au pus la dispoziție condiții normale, fără aerisire din exterior, potrivit impact.ro.

În absolut toate simulările în care nu a fost folosită aerisirea exterioară, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an.

Citește și: O femeie a pus iarbă peste grătarul de la aragaz și peste tăvile din cuptor, apoi a așteptat. Ce a descoperit a doua zi

Vladimir Putin, singur la slujba de Crăciun. Cum a fost surprins președintele rus în catedrala din Kremlin... Buletinele electronice vor fi emise până la finalul anului. Ce aduc nou cărțile de identitate cu cip...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x