Antena Căutare

Oficial! Ce se întâmplă cu mașinile abandonate, lăsate în parcările publice. Măsurile legii actuale sunt drastice

Legea privind mașinile abandonate, lăsate în parcările publice, a fost promulgată de președinte, astfel că acestea vor putea fi ridicate mult mai ușor și rapid de serviciile administrațiilor locale. Potrivit noii legi, autovehiculele pot ajunge a fi confiscate, evaluate și scoase la vânzare, dacă proprietarul nu îndeplinește anumite reguli, la zece zile de la înștiințare.

Ce se întâmplă cu mașinile abandonate, lăsate în parcările publice

Actul normativ de modificare a legii privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale prevede noi reguli și măsuri. Prima dintre ele și cea mai importantă are legătură cu perioada maximă în care o mașină poate rămâne pe spațiul public după ce proprietarul a fost identificat și notificat, respectiv 6 luni, în loc de 12.

Citește și:

Mașini de lux confiscate, vândute la licitație, la prețuri foarte mici, în România. Un Audi Q7 costă cât un Logan

Proiectul mai aduce în discuție posibilitatea ca autoritățile locale să ridice mașinile dacă proprietarii nu le revendică.

Articolul continuă după reclamă

Când se consideră un vehicul abandonat pe domeniul public

Vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale de cel puțin 6 luni (față de 12 luni cum era până acum), al cărui proprietar sau deţinător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice că acesta nu respectă condițiile legale pentru a circula pe drumurile publice, este considerat abandonat.

Potrivit stiripesurse.ro, în cazul în care, în urma publicării anunțului prevăzut la alin.(1) și /sau a listei prevăzute la alin. (2), proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului îl revendică, acestuia i se aduce la cunoștință faptul că refuzul de a prelua vehiculul constituie contravenție și se sancționează.

În ce condiții poate fi restituit autovehiculul proprietarului din acte

Restituirea vehiculului către proprietarul sau deţinătorul legal se face pe bază de proces-verbal de predareprimire, în termen de 10 zile de la data la care persoana care revendică vehiculul face dovada achitării tuturor taxelor, a impozitelor și amenzilor prevăzute de lege, aferente respectivului vehicul.

Citește și: Codul Rutier nu s-a modificat de la 1 iulie. Permisele auto pot fi obținute ca înainte, inclusiv de cei fără 10 clase

Dacă în termen de 10 zile de la data comunicării somației, proprietarul sau deținătorul legal al vehiculului abandonat nu răspunde somației primate sau nu îndeplinește condițiile prevăzute la art.7 alin.(1), vehiculul trece de drept în proprietatea unității administrativ-teritoriale de pe a cărei rază teritorială a fost ridicat, liber de orice sarcini, prin dispoziție a primarului și, în funcție de starea acestuia, urmează a fi valorificat prin vânzare, în condițiile legii, sau predat unității de colectare și valorificare a deșeurilor

Refuzul proprietarului sau al deținătorului legal al vehiculului de a se conforma somației prevăzute la art.9 alin.(1) sau de a prelua vehiculul depozitat într-un loc special amenajat și revendicat potrivit art.6 alin.(3) constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Vești rele pentru șoferi! Prețul polițelor RCA ar putea exploda în perioada următoare... Amenzi drastice pentru șoferi. Documentul pe care trebuie să-l aibă în permanență în mașină...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x