Pe 20 febrruarie 2003, în clubul ”The Station” din Weat Warwick, Rhide Island, SUA, trupa rock ”Great White” are concert. Chiar la melodia de deschidere, ”Desert Moon”, managerul formașiei dă ordin să se aprindă artificiile. Acestea ard 15 secunde, iar jetul de flăcări aprinde spuma folosită la antifonare. Se produce panică, bodyguarzii nu lasă lumea să iasă pe toate intrările, oamenii se calcă în picioare. 100 de morți, 230 de răniți. Tragedia din clubul COLECTIV petrecută cu 12 ani înainte!
Pe 20 februarie 2003, în clubul ”The Station” din West Warwick, Rhode Island, SUA, 462 de persoane vin la concertul trupei rock ”Great White”, deși capacitatea maximă a localului este de 404 locuri. Băieții au trecut prin câteva modificări de componență, a fost și ceva scandal, așa că acum, la ”reunire”, fanii vor să vadă dacă apele s-au limpezit.
Se începe cu ”Desert Moon”, piesa lor de rezistență din 1991. Lumea se simte bine, se bea bere, se dansează. E momentul în care Daniel Biechele, tour managerul trupei, 26 de ani, face semn pirotehniștilor să dea drumul la artificii. Sunt trei ”tunuri”, ce aruncă flăcări de 4,6 metri preț de 15 secunde. Cele două de pe margine ”trag” spre spuma poliuretanică din care s-a făcut învelișul antifonic. La început, nimeni nu-și dă seama, crezând că focul face parte din scenariu. La 20 de secunde după ce efectele pirotehnice au început, trupa se oprește din cântat, iar solistul vocal, Jack Russell, spune, calm, la microfon, ”Wow...asta nu e de bine!”. În mai puțin de un minute, întreaga scenă este cuprinsă de flăcări, iar băieții aleargă spre ieșire.
Deși focul se întețește, lumea nu pare că se panichează
Alarma de incendiu este pornită, există patru ieșiri. Însă bodyguarzii nu le lasă pe toate deschise - ”una dintre ele e rezervată pentru trupă” - spun ei, iar oamenii se îndreaptă spre ușa pe care au intrat. Panica se instaurează repde, oamenii nu mai sunt calmi, încep să se calce în picioare. Arsuri, fum inhalat, oase frânte. În loc de 404 invitați, capacitatea maximă, au fost lăsați să intre 462. 100 de suflete mor. Printre ei, chitaristul de la ”Great White”, Ty Longley. Inițial, scăpase, dar s-a întors să recupereze sculele. Clădirea arde în întregime, până la temelie. 230 de răniți. Brian Butler, un cameraman de la WPRI-TV filmează tot! ”S-a petrecut rapid, extrem de rapid. Când tunurile nu au mai tras, focul deja ajunsese pe pereți. Unii continuau să se uite, alții plecau deja”, avea să declare el.
Dezastrul rămas după. 21 februarie 2003, dimineața
Tragedia e imensă iar dimensiunile ei sunt înțelese abia spre dimineață, când focul este stins complet, iar pompierii intră pe locul unde, cu câteva ore înainte, se afla clubul...Pornesc la drum investigațiile: organizatorii spun că au avut acordul proprietarilor clubului pentru efectele pirotehnice, aceștia afirmă că nu au discutat, niciodată, despre așa ceva. Mai mult, patronii prezintă acte prin care arată că au cerut, pentru acea seară, pompierilor, un sistem special pentru prevenirea și stingerea incendiilor, ce nu a venit, niciodată!
Dispunerea victimelor în tragedia de la ”The Station”
Pe 9 decembrie 2003, patronii Jeffrey A. și Michael A. Derderian, frați, precum și Daniel M. Biechele, tour managerul trupei la acea vreme, sunt puși sub acuzare. Ultimul este sfătuit să pledeze ”nevinovat”, dar își ignoră avocatul și, la prima înfățișare, strigă: ”Sunt de acord să pledez vinovat la 100 de capete de acuzare de omor prin imprudență. Vreau să aduc pace, doresc ca totul să se termine cât mai repede!” Primește 15 ani de pușcărie, patru cu executare, restul cu suspendare. Este eliberat pe 19 martie, 2008, fără a face vreo declarație. Pe perioada detenției, 20 de părinți sau rude ale victimelor au redactat scrisori prin care cereau ca Biechele să iasă din închisoare. ”Nu cred că este vinovat de nimic!”, scria Leland Hoisington, care-și pierduse fiica, Abbie, de 28 de ani, în incendiu.
Una dintre victime, cu rănile cu care a rămas de pe urma incendiului
La cinci luni după tragedie, ”Great White” a început un turneu pentru a adunat fonduri spre ajutorarea victimelor tragediei. Băieții au refuzat să mai cânte ”Desert Moon”. Trupa s-a separat. Abia în 2015, în august, cei care au rămas cu vocalul Russell au suit pe scenă la ”Mechanic Falls”, în New England. Locul a fost curățat în întregime, au apărut cruci. În fiecare 20 februarie, lumea vine acolo pentru a aprinde o lumânare.
Similitudinile cu tragedia din clubul ”Colectiv” din București, de la care au trecut aprope trei ani, sunt înfricoșător de evidente: un concert al unei trupe rock, public cu mult peste limita admisă, spectacol pirotehnic în interior, căi de acces blocate, foc propagat cu repeziciune, oameni care s-au călcat, efectiv, în picioare, lipsa stingătoarelor, autorizații dubioase...