Antena Căutare

De 1 Decembrie se mănâncă fasole cu ciolan. Care sunt cele mai frumoase tradiții de Ziua Națională a României

Ziua de 1 Decembrie, recunoscută ca fiind Ziua Națională a României, este unul dintre cele mai importante evenimente din an datorită reușitelor care au avut loc în anul 1918. Unirea Transilvaniei cu România a determinat ca ziua de 1 decembrie să rămână în istoria țării pentru totdeauna. Iată care sunt tradițiile din această zi și ce preparate gătesc românii.

Galerie
De 1 Decembrie se mănâncă fasole cu ciolan | Shutterstock

Ziua Națională a României se sărbătorește pe data de 1 decembrie, iar românii sunt din ce în ce mai implicați în valorificarea acestei zile. Tradițiile și mâncărurile tradiționale nu lipsesc din casele oamenilor, iar dorințele și gândurile bune pentru țară sunt amplificate în această mare zi de sărbătoare.

Printre cele mai importante tradiții care au rămas în sufletul românilor se regăsesc obiceiurle tradiționale, precum gătitul, împodobirea casei în stil tradițional românesc, dar și organizarea paradelor din marile orașe ale țării în cinstea eroilor care au luptat pentru țara mamă.

Citește și: Felicitări de 1 Decembrie, Ziua Națională cu ”La mulți ani, România/români” de trimis prin SMS, Whatsapp și Facebook azi

Preparatele preferate de români predomină astăzi în bucătăriile acestora. De la clasica mămăligă cu sarmale până la fasolea cu ciolan, oamenii aleg să gătească în această zi de sărbătoare cele mai festive și iubite preparate care au o însemnătate atât de mare pentru români. Iată de ce fasolea cu ciolan a ajuns o tradiție.

Articolul continuă după reclamă

De ce se mănâncă fasole cu ciolan de 1 decembrie

Deși acest fel de mâncare face parte din cultura gastronomică a Ungariei, Turciei și Germaniei, se pare că în ultimele două decenii s-a integrat foarte bine și în meniurile din țara noastră. Românii au îmbrățișat cu drag acest preparat și îl consideră acum ca fiind unul tradițional românesc,

Mâncarea de fasole este un preparat des consumat de români, mai ales în zonele montane, care și-a câștigat simpatia de-a lungul timpului. Preparatul a devenit o tradiție în momentul în care o personalitate din televiziune i-a invitat pe telespectatori să prepare și să mănânce această mâncare în ziua de 1 decembrie în urmă cu 23 de ani.

Cu toate că în popor fasolea era considerată mâncarea săracului din cauza prețului scăzut, românii nu s-au sfiit să adopte acest fel de mâncare ca fiind unul demn de sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Fasolea cu cârnați era gătită în cadrul armatei de-a lungul istoriei, deoarece este o mâncare bogată în proteine care îi ajuta pe soldați să reziste condițiilor dure din acea perioadă.

Totodată, în această zi nu lipsesc de pe mesele românilor nici băuturile tradiționale pregătite chiar de către aceștia. Țuica fiartă și vinul sunt unele dintre cele mai consumate băuturi preferate de oamenii care sărbătoresc această zi.

Citește și: Prognoza meteo 1 decembrie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi

Împodobirea casei în stil tradițional de 1 decembrie

În ultimii ani, tot mai mulți români aleg să decoreze casele și curțile în stil tradițional în această zi în semn de recunoștință și apreciere pentru țară. Faimoasă panglică tradițională este unul dintre elementele cheie care predomină astăzi. Așezate frumos în formă de fundiță sau buclă, panglicile oferă un aspect tradițional indiferent de încăperea în care sunt poziționate.

De asemenea, pălăriile și iile românești au puterea de a-i face pe români să simtă cu adevărat însemnătatea acestei zile.

Cu toate că nu mulți români împodobesc încă bradul de crăciun, există o mare parte dintre ei care fac acest lucru chiar în această zi alegând podoabe în stil tradițional.

Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2023 se vede LIVE pe a1.ro. Urmărește cele mai importante momente de la defilare

Organizarea paradelor militare de 1 decembrie

În toată țara în această zi se organizează parade militare care au scopul de comemorare a eroilor căzuți în război, dar și de sărbătorire a marii reușite care a avut loc în această zi în anul 1918. Marea Unire a avut loc în urmă cu 105 ani, însă de atunci în fiecare an românii au păstrat în suflet această sărbătoare cu mare drag și apreciere.

Tocmai, în acest sens, elevii școlilor pregătesc momente speciale pentru eveniment în jurul monumentelor istorice din fiecare oraș din țară. Acestea sunt împodobite cu multe coroane funerare cu mesaje emoționante și importante pentru istoria țării.

Imnul României se va cânta în cadrul fiecărei parade, iar toți participanții vor ține un moment de reculegere pentru toți cei care au luptat pentru România de-a lungul istoriei.

Citește și: Ediție specială Observator - Parada militară de la Arcul de Triumf, 1 decembrie, ora 10:30

Parada militară de 1 Decembrie 2023 de la București

Parada oficială organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României din București se desfășoară în Piaţa Arcul de Triumf exact ca în fiecare an.

O adevărată desfășurare de forțe va avea loc pe 1 Decembrie - Ziua Națională a României. Peste 2.300 de militari români și străini, precum şi aproximativ 130 de mijloace tehnice sunt așteptate să defileze în București, pentru a sărbători înființarea statului român.

Parada militară de 1 Decembrie va fi transmisă și într-o ediție specială Observator, prezentată de Sonia Simionov și Cristi Popovici, jurnaliști cu sute de ore de transmisiuni de pe front în portofoliu, care vor trece în prima linie a evenimentelor de la Arcul de Triumf.

O mămică a patru copii din România a luat o decizie surprinzătoare. Cum arată și ce a determinat-o să se înroleze în arm... Curse de zbor suspendate în țară. Ce companie aeriană a luat această decizie și cum vor fi afectați românii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x