Antena Căutare

Anunțul a fost făcut! Ce se va întâmpla, începând din 2019, cu Pilonul ll de pensii

Conform vicepreşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, activele administrate de fondurile private de pensii,  Pilonul II şi Pilonul III, vor crește semnificativ în anul 2019, contribuțiile noi fiind estimate la 1,8 miliarde de euro.

Conform vicepreşedintelui Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, activele administrate de fondurile private de pensii, Pilonul II şi Pilonul III, vor crește semnificativ în anul 2019, contribuțiile noi fiind estimate la 1,8 miliarde de euro.

„Activele administrate de fondurile private de pensii, Pilonul II şi Pilonul III, sunt aşteptate să crească semnificativ anul viitor, în contextul în care intrările noi de contribuţii sunt estimate la 1,8 miliarde de euro, dar, dacă fondurile cresc mai repede decât piaţa de capital, acestea sunt forţate să investească în străinătate”, a spus, marţi, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Andreea Pipernea, în cadrul Mîrşanu Dealmakers Forum, eveniment dedicat tranzacţiilor din România şi principalilor jucători din acest sector.

Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, vor fi de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate. Pilonul II, înfiinţat în 2008, are un randament mediu, anualizat de la lansare până azi, de 8,43%.

Însă, fondurile de pensii pot creşte mai repede decât piaţa locală, a atras atenţia Pipernea.

Articolul continuă după reclamă

”Peste 90% din active sunt investite în economia românească. (…) Fondurile au deţineri de circa 1,7 miliarde euro la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), asigurând 15% din lichiditate. Dacă fondurile cresc mai repede decât piaţa de capital, atunci ele sunt forţate să investească şi în afara României”, a spus Pipernea.

Fondurile private pot investi în acţiuni listate, obligaţiuni corporative listate şi cu rating IG, private equity (doar la Pilonul III, maximum 10% din active). Însă, fondurile nu pot investi în real estate (nici acţiuni şi nici obligaţiuni emise de jucătorii din acest sector), în producători de alcool, tutun, armament, în obligaţiuni nelistate şi/sau fără rating IG.

”Fondurile de pensii doresc o mai bună diversificare sectorială şi mai multe oferte publice. BVB se caracterizează prin concentrare sectorială şi lichiditate redusă”, a atras atenţia Pipernea.

În plus, capitalul fondurilor de pensii ar putea fi mai bine “pus la lucru” în economia României prin lărgirea mediului investiţional către proiecte de infrastructură, inclusiv parteneriate public-private, private equity şi real estate, consideră Pipernea.

Fondurile de pensii au deţineri de 18% din titlurile de stat ale României, reprezentând circa 7% din datoria publică a ţării.

E vestea sfârșitului de an! Milioane de pensionari din România așteptau să se întâmple „minunea”!... BNR Curs valutar 20 noiembrie. Cât se scumpește euro azi și cât costă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x