Antena Căutare

BNR: Inflatia pe termen scurt va afecta preturile la alimente si combustibili

BNR considera ca perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de accentuarea riscurilor in privinta preturilor internationale la alimente si combustibili.

"Perspectiva pe termen scurt a inflatiei este marcata de o accentuare a riscurilor asociate unor factori aflati in afara sferei de influenta directa a bancii centrale, in special a celor induse - precum in cazul majoritatii economiilor emergente - de evolutia preturilor internationale la produsele alimentare si combustibili, cu efecte asupra preturilor interne, alaturi de persistenta incertitudinilor legate de calendarul si amploarea ajustarii preturilor administrate", se arata in comunicat transmis de Banca Nationala.

Majorarea preturilor la alimente si combustibili au dus la o crestere a inflatiei din ianuarie si pana in februarie, de la 6,9% la 7,6%.

BNR a declarat ca urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si ca va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordului de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro si se numara printre criteriile de convergenta pe care trebuie sa le indeplineasca aceasta pentru aderarea la zona euro.

Sursa: Antena3


Vantu si Ghita, razboi pe viata si pe moarte pentru Realitatea TV... Mark Gitenstein: Conducerea companiilor de stat, pe criterii politice nu de performanta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x