Antena Căutare

Bursele şi dolarul scad puternic la nivel mondial în pofida reducerii dobânzii cheie de către Rezerva Federală; Declin de circa 8% al indicilor europeni

Acţiunile şi dolarul sunt în scădere la nivel mondial, iar în Europa declinul indicilor este de circa 8%, în pofida măsurii Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) de a reduce de urgenţă dobânda cheie cu un punct procentual, pentru a atenua impactul economic al epidemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 este în scădere cu 7,86%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 6,82%, DAX al bursei din Frankfurt cu 7,43%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 8,79%. La Milano, indicele FTSE MIB coborară cu 7,74%, în timp ce indicele IBEX 35 al bursei din Madrid pierde 8,77%.

Tăierea dobânzilor de către Fed a fost urmată luni de o nouă măsură de relaxare monetară din partea Băncii Japoniei, care va intensifica achiziţiile de fonduri tranzacţionate pe bursă şi de alte active riscante.

Banca centrală din Noua Zeelandă a şocat şi ea cu reducerea dobânzii cheie cu 0,75 puncte procentuale, în timp ce Banca Rezervelor a Australiei a suplimentat lichidităţile din sistemul financiar. Coreea de Sud a redus dobânzile, în timp ce Rusia a creat un fond anti-criză de 4 miliarde de dolari.

Premierul japonez Shinzo Abe a anunţat că liderii din Grupul celor mai dezvoltate şapte naţiuni ale lumii (G7) vor avea o teleconferinţă la ora 14:00 GMT (16:00 ora României), pentru a discuta despre criză.

Indicele MSCI al acţiunilor din regiunea Asia-Pacific, cu excepţia Japoniei, a scăzut cu 4%, la cel mai redus nivel atins de la începutul anului 2017, în timp ce indicele japonez Nikkei a coborât cu 2%.

China a anunţat o scădere de 13,5% a producţiei industriale şi a vânzărilor cu amănuntul cu 20,5%.

Acţiunile blue chips din Shanghai au scăzut cu 3%, chiar dacă banca centrală a Chinei a surprins cu o nouă rundă de suplimentare a lichidităţilor din sistemul financiar. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 3,4%.

Indicele S&P/ASX 200 din Australia a scăzut cu 9,7%, cel mai grav după un crash produs în 1987.

Reducerea dobânzii cheie de către Fed şi promisiunea de achiziţii de obligaţiuni a dus la scăderea drastică a randamentului titlurilor Trezoreriei pe termen de 10 ani, la 0,68% la 0,95% vineri.

În sudul Europei, randamentele obligaţiunilor au crescut la maximele mai multor luni, investitorii fiind îngrijoraţi de răspândirea rapidă a coronavirusului.

Randamentele obligaţiunilor spaniole şi portugheze pe 10 ani au urcat la maximele ultimelor nouă luni şi jumătate, de 9,74% şi 0,93%, fiind cu până la 0,13 puncte procentuale peste nivelul de vineri.

În Franţa, randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a crescut cu până la 0,14 puncte procentuale, la 0,14%, cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni şi jumătate, iar randamentul obligaţiunilor italiene cu aceeaşi maturitate a avansat cu 0,17 puncte procentuale, la 1,98%.

Declinul randamentul titlurilor Trezoreriei SUA a presat luni dolarul, care a recuperat totuşi o parte din declin. Astfel, dolarul a scăzut cu 1,6% faţă de yenul japonez, la 106,37 yeni pe untiate. Euro a avansat cu aproape 1%, la 1,1212 dolari pe unitate.

Preţul petrolului a scăzut cu până la 6,5%, la 31,64 dolari pe baril, în timp ce petrolul WTI, de referinţă în SUA, a coborât cu 1,64 dolari, la 30,94 dolari pe baril.

Preţul aurului a scăzut cu 0,8%, la 1.541,34 dolari uncia.

Sursa : news.ro

UE ”anticipează o recesiune în 2020” din cauza crizei coronavirusului, avertizează comisarul european Thierry Breton... INS: Pensia medie lunară a crescut în trimestrul patru al anului trecut cu 9 % faţă de trimestrul precedent, la 1.412 le...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x