Antena Căutare

Ce am ajuns cu 19 mld. € de la FMI si CE? Singurii in recesiune din UE

In aceasta saptamana, Romania reintra pe agenda celor doua institutii care au acordat cea mai mare parte a asistentei financiare derulate in ultimii doi ani. Joi, Comisia Europeana va elibera ultima transa, in valoare de 1,2 miliarde de euro, iar vineri FMI va discuta incheierea actualului program si va vota termenii unei noi intelegeri, de tip preventiv.

Comisia Europeana va elibera joi, 24 martie, cea de-a patra transa din cadrul programului UE de asistenta a balantei de plati, in valoare de 1,2 miliarde de euro.

Conditiile puse de CE autoritatilor ro­mane pentru disponibilizarea sumelor au fost adoptarea bugetului pe 2011, pro­mulgarea Legii salarizarii unice si a Legii pensiilor, precum si garantarea ca Ordo­nanta 50 amelioreaza transparenta, pro­tejeaza drepturile consumatorilor, asigura stabilitatea sistemului financiar si res­pec­ta principiile Directivei 48.

A doua zi, pe 25 martie, Consiliul Di­rec­tor al Fondului Monetar Inter­na­tio­nal va discuta raportul la ultima eva­luare din acordul stand-by si incheierea pro­gra­mu­lui, dupa care va vota termenii unei noi intelegeri, de tip preventiv, cu Romania.

Analistii spun ca ambele evenimente vor avea un impact pozitiv asupra leului.

Deoarece s-a ajuns la un acord la nivel tehnic, aprobarea formala a cererii Ro­maniei privind un nou acord de finantare nu ar trebui sa constituie o surpriza si, intr-o anumita masura, ar putea avea un impact pozitiv asupra leului. La randul ei, transa de la CE ar putea oferi munitie suplimentara inter­ventiilor valutare, actiuni ce probabil au jucat un rol important si in aprecierea recenta a monedei nationale", arata economistul ING Bank Romania Vlad Muscalu.

5 mld. euro in caz de necesitate

BNR a tras in cadrul actualului pro­gram 9,5 miliarde de euro din suma totala aprobata, de aproape 13 miliarde de euro, pusa la dispozitie de FMI, in timp ce Ministerul Finantelor a primit 2,4 miliar­de de euro. Pachetul total de finantare ex­terna cu FMI, UE si alte institutii fi­n­an­­ciare internationale este de apro­ximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune comuna de evaluare FMI, CE si Banca Mondiala a fost la inceputul lunii februarie la Bucuresti pentru cea de-a saptea evaluare a acordului, in care s-a analizat indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si au fost negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.

Tot articolul, in Financiarul

Bobby Voicu, noul Director General al Intact Interactive... Liberty Global, aproape de preluarea KBW pentru peste 3 mld. euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x