Antena Căutare

Ce mai poate face BNR pentru reluarea creditarii?

In 2010 Banca Nationala a Roma­niei a micsorat dobanda-cheie de la 8 la 6,25%, iar Guvernul a tot spe­rat ca in acest fel se va dezmorti creditarea. Asta dupa ce Executivul mai sperase o data si in 2009, atunci cand BNR scazuse dobanda de politica monetara de la 10,25 la 8%. Timp in care majoritatea a­na­listilor au sustinut ca banca centrala ar fi trebuit sa fie mult mai a­gresiva in scaderea dobanzilor fi­indca ieftinirea creditului este esen­tiala pentru stimularea economiei.

Dupa cum se stie Federal Reserve - banca centrala a Statelor Unite - a dus dobanda la zero, dar finantarea companiilor si populatiei tot n-a revenit.

Avand in vedere ca mediul economic de la noi este mult mai putin atractiv decat in SUA si americanii se gasesc deja cu dobanda la zero, poate ca specialistii n-ar strica sa recomande pentru Romania sa se practice rate negative de dobanda la credite pentru a se compensa mediul problematic. Daca totusi nu se inghesuie nimeni sa faca o astfel de recomandare, atunci poate ca ar fi cazul ca dobanda de politica monetara sa urmareasca obiective concrete, nu in care nu este efectiva.

Cum ar fi, de pilda, un nivel optim de lichiditate, ce poate fi obtinut pe seama atragerii de in¬vestitii, chiar si pe termen scurt.

Intrebarea adresata in aceasta saptamana de SFin analistilor economici este: La ce nivel al dobanzii de politica monetara credeti ca se va relua creditarea?

Tot articolul, in Saptamana Financiara

Datoriile si pierderile CFR Marfa depasesc 164 milioane de euro... Achizitii publice in 2010: 175 milioane de euro pentru telefoane mobile, SMS-uri, lumanari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x