Antena Căutare

Colliers: Birourile vor fi vedeta pieţei de investiţii imobiliare în 2020, cu tranzacţii de peste 600 milioane euro

Anul 2020 se conturează a fi cel mai bun an pentru investiţiile imobiliare din România din perioada post-criză, după un 2019 încheiat cu investiţii totale de 644 de milioane de euro pe plan local, arată raportul anual lansat de compania internaţională de real estate Colliers.

Tranzacţii de peste 600 de milioane de euro ar putea să se finalizeze anul acesta numai în segmentul de birouri, care va fi vedeta pieţei de investiţii imobiliare, susţinute de randamente mai atractive decât în alte ţări din regiune şi o performanţă macroeconomică bună.

”Cifra de 600 milioane euro se referă doar la investiţiile aflate într-un stadiu avansat, astfel că ar putea fi chiar mai mare până la final de an; include şi vânzarea portofoliului NEPI Rockcastle către AFI Europe pentru peste 300 milioane de euro, tranzacţie semnată la finalul anului trecut, dar aşteptată să se finalizeze în lunile următoare”, se arată în comunicat.

Piaţa de birouri a atras, anul trecut, peste 60% din volumul tranzacţionat, Bucureşti şi Cluj-Napoca fiind cele mai dinamice oraşe. Cea mai mare tranzacţie din 2019 a fost încheiată de către retailerul român de bricolaj Dedeman, care a cumpărat complexul de birouri The Office din Cluj-Napoca de la grupul de investiţii NEPI Rockcastle şi antreprenorul timişorean Ovidiu Şandor, la un preţ estimat la 130 de milioane de euro.

”Alte tranzacţii de birouri relevante au fost achiziţia cu 70 de milioane de euro a birourilor America House de către grupul financiar american Morgan Stanley şi ADD Value Management, consiliate de Colliers, de la francezii de la AEW, respectiv achiziţia celei de-a treia clădiri a Oregon Park de către Lion's Head Investments de la Portland Trust, pentru o valoare estimată de 57 de milioane euro”, se arată în comunicat.

Ponderea Bucureştiului în raport cu oraşele regionale s-a schimbat

Alte două tranzacţii importante au fost achiziţia birourilor Liberty Technology Park din Cluj de către fondul White Star şi o universitate americană, consiliată de Colliers International, precum şi tranzacţia semnată de Corporate Finance House Group, investitor cu sediul central în Liban, care a cumpărat clădirea de birouri Day Tower din Bucureşti, dezvoltată de grecii de la Day Group.

”Faptul că ponderea Bucureştiului în raport cu oraşele regionale s-a schimbat de la 80-20% în 2018 la 48-52% în 2019 este un indiciu clar al tranformărilor majore din economia României. Un alt aspect pozitiv al anului trecut a fost că am avut investitori noi implicaţi în tranzacţii locale. Activele locale au atras interes din partea investitorilor din Orientul Mijlociu şi Îndepărtat, precum şi din SUA şi Europa de Vest. Fondurile sud-africane şi investitorii autohtoni au fost însă cei mai activi, implicându-se în aproape 28% din totalul tranzacţiilor”, spune Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers International.

Tranzacţiile din sectorul retail au reprezentat aproape 24% din volumul total de investiţii din 2019. Achiziţia participaţiei Prime Kapital într-un portofoliu de opt centre comerciale de către partenerul de joint venture MAS Real Estate, pentru 113 milioane euro, a fost cea mai mare tranzacţie care a avut loc în România anul trecut pe acest sector, conform raportului anual lansat de Colliers International. O altă tranzacţie importantă a fost încheiată de Indotek Group, care a cumpărat Promenada Târgu Mureş, valoarea tranzacţiei fiind estimată la 40 de milioane de euro.

”Sectorul industrial a avut o performanţă mai modestă în 2019, reprezentând sub 10% din investiţiile realizate. Cea mai relevantă tranzacţie a fost achiziţionarea parcului logistic A1 Bucharest Park de la km 13 al autostrăzii A1 de către CTP, cel mai mare proprietar de spaţii industriale, pentru aproximativ 40 de milioane de euro. De altfel, piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice are randamentele cele mai ridicate din regiune, de până la 8,25%, faţă de 6,50% în Varşovia, 7% în Budapesta sau 5,25% în Praga”, se arată în comunicat.

Cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiţionale

Cu cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiţionale şi în condiţiile unui volum de peste jumătate de miliard de euro de tranzacţii care au fost securizate deja şi care urmează să fie finalizate în perioada următoare, volumul investiţiilor imobiliare ar putea depăşi în 2020 un miliard de euro, apreciază consultanţii Colliers International.

Consolidarea subsegmentelor de piaţă, de la clădirile de birouri clasă A, către abordări cu valoare adăugată şi reconversii ale clădirilor existente reprezintă principala tendinţă pentru 2020, apreciază consultanţii Colliers International. De asemenea, anul acesta şi segmentul hotelier ar putea deveni mai activ, susţinut de planurile de extindere ale mărcilor internaţionale.

”Există o mare discrepanţă între viteza dezvoltărilor private şi viteza, sau mai exact lipsa ei, cu care autorităţile construiesc infrastructura necesară, în special în Bucureşti. Din cauza traficului din Capitală, la care se adaugă anumite zone de birouri deja supraaglomerate, chiriaşii, dezvoltatorii şi investitorii au început să se uite cu atenţie la zone noi, subdezvoltate, dar mai uşor de accesat, chiar dacă sunt poate mai departe de centrul oraşului sau de zonele tradiţionale de afaceri. Deschiderea de noi subpieţe vine cu provocări, care vizează în special negocierea cu autorităţile pe subiecte precum infrastructura relevantă şi schimbarea destinaţiei terenurilor. Iar toate acestea trebuie discutate înainte de achiziţia unui teren”, atrage atenţia Francisc Peli, Managing Partner la casa de avocatură PeliPartners.

La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piaţa locală a atras anul trecut aproape 7% din volumul total de investiţii de circa 13,4 miliarde de euro. Polonia s-a menţinut lider în regiune pe piaţa de investiţii, cu o pondere de circa 55% din total şi un volum investiţional de circa 7,4 miliarde de euro, urmată de Cehia (24%) şi Ungaria (13%). Cel mai activ sector a fost şi în regiune tot cel de spaţii de birouri, cu o pondere de 51% din volumul total de investiţii, urmat la o distanţă destul de mare de cel de retail (23%), în vreme ce sectorul de spaţii industriale şi logistice a avut o pondere de 13% din total.

Sursa : news.ro

Euro scade, dar rămâne peste 4,8 lei. Preţul aurului urcă în continuare şi atinge un nou nivel record... Franţa anunţă că nu va semna cu Marea Britanie un acord comercial prost doar ca Johnson să se încadreze în termenul limi...
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie
Previziunile astrale oferă anumită posibilități, iar horoscopul dragostei pentru luna iunie...
Horoscopul zilei de 2 iunie 2023. Racii sunt sfătuiți să fie mai romantici. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 iunie 2023 spune că Racii sunt sfătuiți să fie mai romantici, iar...
Parteneri
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară. Desert simplu și delicios, de vară
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x