Căutare Live

Crește salariul minim pe economie, de la 1 ianuarie! La ce sumă va ajunge pentru românii cu și fără studii superioare

Salariul minim pe economie va crește, de la 1 ianuarie, potrivit proiectului unei hotărâri de guvern ce a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Salariul minim pe economie va crește, de la 1 ianuarie, potrivit proiectului unei hotărâri de guvern ce a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

Potrivit proiectului de act normativ, salariul minim brut ar urma să crească de la 1 ianuarie cu 182 de lei.

Astfel, salariul minim brut va ajunge de la 2.080 lei, cât este în prezent, la 2.262 lei pentru angajaţii fără studii superioare, iar pentru cei cu stuidii superioare şi cel puţin un an de activitate în domeniul în care s-au specializat, la 2.620 lei.

„(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.262 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, se majorează de la 2.262 lei la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentând 15,657 lei/oră”, se arată în proiectul de act normativ, publicat pe site-ul Ministrului Muncii.

Opiniile pot fi trimise ministerului până la data de 3 decembrie, adică după ce va fi fost instalat noul guvern.

În sprijinul adoptării proiectului, iniţiatorii au invocat că este nevoie de astfel de măsuri pentru reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială; îmbunătăţirea ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, aşa cum este în ţările dezvoltate din Uniunea Europeană; prevederile Programului de Guvernare 2018-2020 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară pentru perioada 2018-2020 - factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forţei de muncă.

Sfântul Iacob, 23 octombrie. Cea mai puternică rugăciune care te ajută să scapi de necazuri... Guvernul vrea să mărească salariul minim net cu 100 lei...
Ultimele știri