Antena Căutare

Cu basculanta la poarta NATO

Creditorii bat la usa companiei americane care a construit baza militara de la Mihail Kogalniceanu. Eufemistic spus: "bat la usa...". Ca la usa americanilor - adresa din Constanta sub care s-au inscris la Registrul Comertului - nu raspunde nimeni. Adevarata adresa e chiar in incinta bazei militare...

Acolo nu intra nimeni neinvitat. Asa ca, pentru a-si recupera datoria de la constructor, vreo 5,5 miliarde de lei vechi, subcontractorii au ajuns sa picheteze insasi baza militara.

Joi, 25 februarie, a fost ziua care marcheaza o noua forma de protest in Romania... Cu basculanta la poarta NATO. Aflata in criza financiara profunda, societatea romaneasca se afla aproape de colaps. Cativa agenti economici care sunt subcontractori ai Framaco FMJV

Metis, compania care detine contractul de constructie a bazei de la Mihail Kogalniceanu, au blocat atunci cu cinci autotrenuri intrarea in baza Mihail Kogalniceanu.

Pentru ca nu aveau autorizatie pentru acest gen de protest, la scurt timp dupa ce au initiat actiunea, soferii si patronii lor au fost dispersati de mascati si politisti inarmati. in principal, firmele care au blocat unitatea militara de la Mihail Kogalniceanu au contracte de aproape trei ani cu Framaco. Au carat piatra si pamant pentru caile de acces din baza, o lucrare pe aproximativ 40 de hectare.

Contractele s-au derulat normal pana in vara anului trecut, cand compania americana a inceput sa aiba restante la plata serviciilor. De mai bine de sapte luni, Framaco nu si-a mai platit, sau a facut-o sporadic, subcontractorii. Acum, compania americana are restante de plata catre sapte firme pentru lucrarile efectuate. Potrivit lui Valentin Jiga, reprezentantul uneia din cele sapte firme care au de incasat 5,5 miliarde de lei vechi, dupa protestul spontan de la 25 februarie, Framaco s-a angajat sa achite cate 50.000 de lei pe saptamana catre creditorii sai.

La mai bine de o luna de la aceasta intelegere, subcontractorii nu au incasat sumele promise, ci doar prima transa care a fost platita in saptamana de dupa protest. De atunci, doar amanari. Cativa dintre acestia au pornit actiuni in justitie impotriva companiei Framaco, pentru ca sunt la randul lor presati de distribuitorii de piatra care au oferit materia prima pentru constructia drumurilor de acces din baza.

Cu toate ca au promis ca vor relua protestele la poarta bazei, subcontractorii lui Framaco se tem sa nu primeasca amenzi in cazul ca vor bloca din nou accesul in unitatea militara. Totusi, in disperare de cauza, companiile romanesti se gandesc sa organizeze un nou protest intr-o alta locatie, care sa nu afecteze baza americana de la Mihail Kogalniceanu.

La momentul 25 februarie, oficiali ai Framaco au declarat ca intarzierile sunt generate de faptul ca Ministerul Finantelor nu a dat curs unor cereri de rambursare a TVA. Surse avizate din Ministerul Finantelor au afirmat ca toate cererile de rambursare de TVA depuse de Framaco au fost platite in termen, mai putin una singura care a fost respinsa din motive obiective. Am incercat sa obtinem si un punct de vedere de la responsabilii Framaco. in acest scop ne-am deplasat la sediul declarat din orasul Constanta de pe Strada Sarmisegetusa numarul 8.


Tot articolul, in Jurnalul National

Leul continua sa scada fata de euro... Veste buna: HP Romania angajeaza inca 50 de persoane la Cluj-Napoca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x