Antena Căutare

Mafia retrocedarilor ilegale: ANRP sustine ca au fost platite 53 mil. euro intr-un dosar cu documente false

Noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu a declarat ca Autoritatea a acordat, in august 2010, despagubiri de 225 milioane lei (aprox. 53 milioane euro) unei persoane care a falsificat un act al Prefecturii Ilfov, pentru un teren din nordul Capitalei, iar 30% din despagubire a revenit omului de afaceri Gheorghe Stelian. Anuntul survine declaratiei premierului Victor Ponta care a spus ieri ca actuala conducere ANRP a descoperit ca omul de afaceri Gheorghe Stelian a primit de la stat o suma totala de 150 milioane euro pentru terenuri din judetul Ilfov in cazul carora au fost prezentate acte false.

"In mod concret, domnul Anton Ionel, care cesionase drepturile unei persoane indreptatite la o suprafata de aproximativ 15 hectare in zona de nord a Bucurestiului, a solicitat Prefecturii Ilfov un punct de vedere si, pentru ca acel punct de vedere nu a fost cel asteptat, a falsificat documentul, pe care l-a adus ulterior la ANRP si a creat practic in calea celor care au verificat documentele. In acest mod, a valorificat un raport de evaluare, iar in mai putin de doua luni Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor a acordat domnului Anton Ionel si unei alte persoane care cumparase de la acesta 30% din creanta despagubiri de 53 milioane euro", a declarat George Baesu. El a precizat ca cealalta persoana beneficiara a acestui "fals grosolan" este Gheorghe Stelian, care cumparase 30% din drepturile de cesiune, iar banii la care aveau dreptul cei doi au fost schimbati imediat in actiuni la Fondul Proprietatea.

Despagubiri pe banda rulanta

De asemenea, seful ANRP a afirmat ca "primul-ministru are dreptate" si ca Gheorghe Stelian a mai fost beneficiarul unui decizii de despagubire in valoare de aproximativ 93 milioane euro, pentru o proprietate din Sectorul 2 al Capitalei, titlu din care omul de afaceri detinea 70% din drepturile de cesiune. Astfel, in cele doua dosare, Gheorghe Stelian, care detine firma de investitii imobiliare Steda Residence, ar fi primit de la ANRP despagubiri in valoare de circa 70 milioane euro.

In luna iunie, Steda Residence a cumparat de la Regia Patrimoniului Protocolului de Stat o vila cu un teren de circa 2.700 metri patrati din centrul Capitalei, pe Soseaua Kiseleff, unde aceasta firma isi avea sediul social, pentru care a platit cu putin peste 5 milioane euro inclusiv TVA, acesta fiind cel mai scump activ vandut de regie pana in prezent.

Seful ANRP nu a putut dezvalui identitatea celeilalte persoane din cel de-al doilea dosar in care este implicat Gheorghe Stelian, motivind ca date din acest dosar au fost solicitate de catre Directia Nationala Anticoruptie.

Potrivit lui Baesu, in ultimele trei saptamani ANRP a pus la dispozitia DNA aproximativ 100 de dosare, vizand despagubiri de zeci de milioane de euro, iar 60 dintre dosare au fost solicitate in mod particular de catre DNA.

Proiectul de buget al CE imparte Europa in doua: Tarile bogate cer economii masive... Agentia Moody's a retrogradat perspectiva rating-ului Germaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x