Antena Căutare

Economia subterana subjuga bugetul Romaniei

Combaterea activitatilor din economia subterana si limitarea evaziunii fiscale ar putea fi solutii la criza de fonduri, cu care se lupta statul roman. Un studiu arata ca, in Romania, acest fenomen a ajuns la aproape jumatate din Produsul Intern Brut.

In Romania, economia subterana se ridica la aproape 40% din produsul intern brut. Iar printre cele mai des-intilnite activitati pe piata neagra se numara comertul cu tigari, alcool si produse petroliere.

Urmeaza evaziunea fiscala de pe piata fortei de munca , estimata la aproape 6% din PIB. Cu alte cuvinte, numai din munca la negru statul pierde de trei ori bugetul pe 2010 de la Ministerul Sanatatii. Sau de 6 ori bugetul Ministerului Culturii.

De vina pentru aceasta situatie este politica de impozitare mult prea ridicata, urmata de statul roman. TVA-ul si accizele trec de 60%. In cazul tigarilor, ajung chiar la 80% din pret. Altfel spus, un pachet de tigari de slaba calitate va ajunge la 8.1 lei. Spre comparatie, un produs similar costa in Moldova 1 leu.

Asta inseamna ca din contrabanda cu tigari se poate obtine un profit de aproape 500%. Si alimentele sunt afectate de evaziunea fiscala, care poate ajunge chiar si la 70%, se arata in articolul din Saptamina Financiara. Cauza este simpla: pentru a-si putea vinde produsele in legalitate, un producator trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, sa obtina avize, licente si autorizatii, iar un simplu agricultor nu are de unde sa faca rost de banii necesari.

Asa ca un producator agricol nu va reusi niciodata sa indeplineasca toate conditiile pentru a intra in legalitate. Iar cea mai simpla solutie este sa-si vinda produsele pe piata neagra, chiar daca obtine pentru ele doar jumatate din pretul normal.

Sursa: www.jurnalul.ro

Culmea service-ului la stat: 290.000 de lei, revizia a doua VW Touareg care au costat 280.000 de lei... Solutii pentru salvarea statului in criza de fonduri: Fara economie subterana si evaziune fiscala...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x