Antena Căutare

FT: Romania, prima tara UE care a redus dobanda de referinta ca raspuns la criza din Grecia

Banca Nationala a Romaniei a surprins pietele financiare reducand rata dobanzii de politica monetara de la 6,25% la 6%, in ciuda riscurilor pentru leu, considera analistii prestigiosului cotidian financiar britanic Financial Times (FT).

Romania este prima tara din Uniunea Europeana care a redus dobanda cheie ca raspuns la criza din Grecia.

"Este o decizie surpriza si exista riscul unei intoarceri, daca se agraveaza criza din zona euro", scrie FT, intr-o analiza ampla a perspectivelor economice din regiune, care atrage atentia ca economia romaneasca s-ar putea indrepta catre o incetinire prelungita, daca nu chiar spre recesiune, cu o crestere de numai 1,5% estimata pentru anul in curs.

Totusi, Romania are si unele avantaje, apreciaza specialistii FT. In primul rand, Romania are un acord preventiv cu FMI, Banca Nondiala si Comisia Europeana in valoare de 5 miliarde de euro, "munitie utila daca va fi atacata pe pietele valutare".
In al doilea, comparativ cu alte monede din regiune, leul "s-a tinut tare" in fata euro in acest an, pierzand circa 1,5%. Iar, in al treilea, inflatia a cazut la 3,5% in septembrie.

FT considera insa ca toate aceste cifre nu pun Romania la adapost, pentru ca doua treimi din piata de credit este dominata de moneda straina.

Palatul Stirbey ramane cea mai scumpa proprietate de vanzare. Vezi top 10!... Banca Central Europeana a redus dobanda la 1,25%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x