Antena Căutare

INS: Romania a iesit din recesiune

Institutul National de Statistica a anuntat ca Romania a iesit din recesiune. INS a prezentat vineri datele estimate privind evolutia Produsului Intern Brut in primul trimestru al acestui an.

UPDATE 14:00
Vezi declaratiile lui Emil Boc despre iesirea din recesiune!




Pentru a iesi tehnic din recesiune, economia unei tari trebuie sa inregistreze cresteri in doua trimestre consecutive. In ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% fata de cel anterior.

UPDATE 11:20! Victor Ponta: "Nu crede nimeni in institutiile controlate de Basescu"

Liderul PSD, Victor Ponta, a avut o interventie telefonica in cadrul emisunii "Previziunile zilei" de pe Antena 3, in care si-a exprimat ingrijorarea referitoare la veridicitatea acestor cifre, care in opinia sa nu inseamna nimic pozitiv concret pentru romani.

"Mi-e teama ca este un anunt doar pentru membrii PDL care vor vota maine si poimaine, nu pentru romani, ca nu mai crede cineva in ce spune Basescu sau in ce spun institutiile controlate de domnul Basescu. [...] Nu cred ca pentru pensionari, pentru someri, pentru cei care si-au vazut salariile reduse si pentru firmele care si-au vazut toate afacerile reduse, anunturile de acest gen mai inseamna ceva", a afirmat Ponta.

Citeste si Andreea Vass: "Nici in acest an nu iesim din criza economica"


UPDATE 10:50! Adrian Vasilescu: "Romanii nu vor simti nicio schimbare"

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a explicat in direct la Antena 3 ca romanii nu vor simti in viitorul apropiat nici o schimbare in bine.

„Romanii nu simt nimic, nu au ce sa simta. (...) In trimestrul al treilea, Romania a produs mai mult,dar asta nu inseamna ca vor vedea ceva pe mesele lor", a declarat Adrian Vasilescu.

Rezultatele se vor face simtite peste cel putin doi ani, a adaugat Adrian Vasilescu, si nu se vor vedea la nivelul intregii tari.

Criza economica in Romania

2006, 2007 si 2008 au fost trei ani in care toate cifrele legate de economie aratau foarte bine. Cresteam de la o luna la alta si nimeni nu se gandea ca tara ar fi putut sa cada in prapastie.

Produsul Intern Brut pentru anul 2007 a crescut cu sase procente fata de anul 2006. Anul urmator, cand criza incoltea America, pentru noi era si mai bun. Mai puneam un procent la cresterea economica.

In 2009 economia Romaniei s-a prabusit. De la 7,1 % cu plus am ajuns la minus 7,1%. Prima jumatate de an a fost cea mai dura. Comertul, productia, turismul, toate au avut de suferit. In transporturi si comunicatii, caderea era cu doua cifre, minus 11 si 13 procente.

Anul trecut am avut primele semne de iesire din recesiune, dar cresterea economica a ramas negativa, - 1,3 % fata de anul 2009. Primele luni din an si perioada de vara au fost la fel de grele pentru romani.

Cu toate aceastea, industria dadea semne de revenire. A crescut anul trecut cu cinci procente. In schimb constructiile ne-au tras in jos cu aproape 11%, iar transportul si telecomunicatiile cu 4%.

Inceputul anului 2011 pare sa aduca si primele semne mai bune. Guvernul, Banca Nationala si chiar institutiile financiare internationale spun ca iesim din recesiune. Procesul este insa, unul firav si nesigur.



sursa:Antena3

Andreea Vass: "Nici in acest an nu iesim din criza economica"... Basescu: "Vom avea o crestere economica putin mai mare decat cea estimata"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x