Antena Căutare

Nou val de scumpiri la alimentele de baza, in februarie: uleiul +30%, painea +10-15%!

Februarie aduce un nou val de scumpiri. Romanii vor cheltui mai mult pe alimentele de baza. In timp ce producatorii dau vina pe scumpirea carburantilor si a materiei prime, oficialii Ministerului Agriculturii dau asigurari ca scumpirile vor fi nesemificative.

De luna viitoare, painea s-ar putea scumpi cu 10, pana la 15%. Pretul graului s-a dublat in ultimele sase luni, asa ca producatorii din panificatie sustin ca nu mai pot amana cresterea preturilor. Ei vor lua o decizie in acest sens saptamana viitoare.

Patronatele se plang ca au ajuns in situatia de a alege intre faliment si scumpire, mai ales ca in aceasta perioada cererea este destul de scazuta. Acest lucru va duce si la scumpirea uleiului cu aproape 30% in perioada urmatoare.

Si pentru produsele lactate vom plati mai mult. Sindicatele din industria alimentara estimeaza o crestere a preturilor cuprinsa intre 4 si 8%, din cauza importurilor de materie prima. Oficialii din Ministerul Agriculturii confirma scumpirea produselor, dar spun ca acest lucru este normal.

Producatorii spun ca pentru prima jumatate a anului sunt asteptate majorari de preturi atat la carne, cat si la legume si fructe. Ei se tem de o explozie a pietei negre si acuza majorarea TVA la 24%, care ar fi distrus industria alimentara.

2011 a inceput cu scumpiri in aproape toate segmentele

In 2010, inflatia a crescut de doua ori fata de anul precedent. Aproape toate produsele si serviciile s-au scumpit. Preturile au urcat si in aceasta luna.

2011 a inceput asa cum s-a terminat 2010: cu cresteri de preturi. Mancarea s-a scumpit cu 20 de procente fata de luna decembrie.

Cresterea pretului carburantilor a provocat actiuni de protest in toata tara. Proprietarii de masini au blocat pompele, suparati ca litrul de benzina a depasit pragul de 5 lei. Si tigarile s-au scumpit in prima luna a anului.

Producatorii de tutun au mai adaugat 30 de bani la pachet, asa ca tigarile cele mai vandute au ajuns sa coste 11,2 lei. Statisticile oficiale pe 2010 indica o rata a inflatiei de 7,96%. Alimentele s-au scumpit cu 6,45%.

Cel mai mult a urcat pretul cartofilor, cu 45,5%. In topul scumpirilor de anul trecut urmeaza uleiul, conservele si fructele. Fumatorii au platit cu 26,3% mai mult.

Serviciile de apa si salubritate s-au scumpit cu 15,8%, combustibilii cu 15,4%, iar transportul pe calea ferata cu 13,9%. Si sanatatea a devenit un lux, pretul medicamentelor fiind cu 7,8% mai mare decat in 2009.

Sursa: Antena3

Leul s-a apreciat usor in fata euro... Din ce traiesc bancile pe timp de criza: din titluri de stat si marje de dobanda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x