Căutare Live

Noul cod fiscal intra in vigoare de luna viitoare

Romanii care sunt platiti pe drepturi de autor vor lua banii pentru luna iulie dupa noul cod fiscal, a anuntat ministrul muncii, Mihai Seitan."Legea se aplica cu veniturile lunii iulie care sunt platite in august. Daca cumva cineva e platit pe 1 august, asta e altceva, va fi platit dupa vechile norme", a spus ministrul Seitan.

Potrivit noii legi sunt trei situatii in care se pot obtine venituri pe drepturi de autor:

1. carte de munca si DDA lunar - plateste CAS lunar pentru ambele venituri

2. carte de munca si DDA ocazional - plateste doar CAS pe cartea de munca

3. doar DDA - plateste anual CAS pe DDA

Astfel, persoanele care au carte de munca, dar au si venit regulat, lunar, pe drepturi de autor vor achita contributiile sociale de 16,5% la suma bruta. Există un plafon de cinci salarii medii brute lunar pana la care se aplica procentul. In aceasta categorie intra ziaristii si alti angajati din domeniul cultural pentru care venitul pe drepturi de autor este o completare la salariul de pe cartea de munca.

Cei care au veniturile pe cartea de munca si ocazional primesc drepturi de autor, vor fi impozitele sociale doar pentru cartea de munca. Si, in fine, persoanele platite numai cu drepturi de autor vor plati anual CAS, in limita a 5 salarii medii. In aceasta categorie ar intra pictorii, sculptorii, dar si unele categorii de actori. Acestia vor plati contributiile sociale pentru o suma de maximum cinci salarii medii brute pe an. Salariul mediu brut pe economie este de 1.836 de lei.

Ministerul Administratiei si Internelor isi inchiriaza elicopterele... FMI sugereaza romanilor ca le trebuie inca o „centura de siguranta“...
Parteneri
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Se apropie un eveniment în familie și vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu un tort delicios și spectaculos? Îți oferim o rețetă de tort Mozaic cu aspect de tablă de șah, care îi va cuceri pe toți invitații.
Catine.ro
Ultimele știri