Acțiune fără precedent în Iași. Un elev din clasa a VI-a și-a dus profesorul în instanță pentru anularea unei note.
Acțiune în instanță pentru anularea unei note din catalog. Instanța i-a dat câștig de cauză elevului
Elevul și părinții acestuia au mers în instanță pentru ștergerea unei note puse de profesorul de muzică. Potrivit unei surse, elevul ar fi scris greșit notele pe portativ, ceea ce a avut drept consecință nota 1 trecută în catalog.
Părinții, care sunt magistrați, au cerut reevaluarea notei, considerând că nota 1 se acordă în momentul în care elevul copiază, adică acesta comite o fraudă. Inspectoratul Școlar Iași a efectuat reevaluare, însă a fost menținută nota în catalog.
Această decizie nu i-a încântat pe părinți, astfel că au mers în instanță. Magistrații Tribunalului din Vaslui au decis anularea notei de 1, dar nu din motivele invocate de părinții elevului. Magistrații au hotărât că profesorul poate nota elevul cu note de la 1 la 10, dar și faptul că nota 1 nu este rezervată exclusiv cauzelor de fraudă.
Însă decizia de anulare a notei în cazul de față se bazează pe alt fundament. Aceștia au argumentat faptul că elevul nu poate fi penalizat pentru cunoștințe dobândite în anii precedenț, iar scrierea notelor în portativ se predă în clasa a V-a.
În urma procesului, nota de 1 a fost anulată, dar decizia nu este una definitivă.
Magistrații au luat cazul foarte în serios și au apelat la opinia unui expert de la Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare pentru a fi siguri că ajung la concluzia potrivită.
Citește și: Evaluarea Națională 2024 | Peste 7000 de elevi au lipsit de la proba scrisă la Limba și literatura română
„Deși viciul constatat vizează doar unul dintre cele două subiecte ale lucrării scrise, sancţiunea nulităţii se extinde asupra întregii evaluări, dat fiind faptul că instanţa de contencios administrativ nu se poate substitui cadrelor didactice în vederea acordării unui alt punctaj”, a declarat judecătorul.
Conform Statutului Elevului din 2024, publicat pe Portal Învățământ, elevul, reprezentat de părinți, poate contesta nota de la o evaluare scrisă în termen de 5 zile de la comunicarea acesteia.
„a) elevul sau, după caz, părintele/reprezentantul legal solicită, verbal, cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în prezența elevului și a părintelui/reprezentantului legal, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la comunicare;”, este menționat în Statutul Elevului.
În cazul în care argumentele cadrului didactic în legătură cu nota nu sunt satisfăcătoare, elevul, împreună cu părinții, pot depune o cerere scrisă conducerii școlii.
Citește și: La ce liceu învață David Popovici. Ce a recunoscut sportivul, în cadrul unui interviu
Astfel, directorul, împreună cu alte două cadre didactice de specialitate care nu predau la clasa respectivă reevaluează lucrarea.
Dacă nu există profesori suficienți în școală, directorul poate solicita inspectoratului școlar aducerea unor cadre didactice din afară în vederea evaluării lucrării respective.