La Liceul Gheorghe Șincai din București, zeci de lucrări au foat anulate la Bacalaureat. La finalul lunii iunie, absolvenții împreună cu părinții lor și profesorii unității de învățământ au reclamat că zeci de lucrări au fost anulate pe motiv că un cuvânt dintr-un titlu ar fi fost scris mai jos sau pe rândul următor.
Aceștia susțin că asistenții au pus copiiii să rescrie lucrările la aproape o oră și jumătate după ce proba a început, fără a li se acorda timp suplimentar.
Motivul anulării lucrărilor, invocat de președintele comisiei de supraveghere, a fost că mai mulți copii au scris prepoziția ”de” din titlul de pe foaia de examen, în construcția ”Examen de Bacalaureat”, cu un rând mai jos. Astfel, denumirea probei de BAC nu se încadra în modelul primit de la Inspectorat.
Ce note au luat la BAC elevii de la Colegiul Gheorghe Șincai cărora le-au fost anulate lucrările la proba limba și literatura română
În ciuda acestui impediment, notele obținute au fost mari. Jumătate dintre elevi au luat peste nouă. Dintre 234 de candidați de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, doar unul nu a promovat examenul de Bacalaureat după ce a picat proba la Informatică. Conform datelor de pe edu, jumătate au obținut medii peste 9.
La examenul de Limba și Literatura română, probă la care au fost anulate zeci de lucrări, au existat trei note de 10. Cea mai mică a fost 5,5, scrie topziare.
Alexandra Chirea, profesor la Liceul Gheorghe Șincai din București, susține că nu se va ști niciodată dacă notele pe care elevii le-au obținut sunt cele pe care le meritau.
”Problema care se pune, însă, este dacă notele pe care le-au luat aceşti copii sunt cele pentru care s-au pregătit şi la care se aşteptau. Au avut elevii de la Şincai şansa să îşi atingă potenţialul? Au avut elevii de la Şincai toate condiţiile să arate ceea ce pot? Au avut elevii de la Şincai un mediu propice unui examen? Răspunsul este clar, scurt şi cuprinzător: nu. Aş îndrăzni să spun că elevii noştri au reuşit, şi de data aceasta, împotriva sistemului. (...)
Aşa cum nu vom şti în ce măsură un 8 ar fi putut fi un 9, un 7 ar fi putut fi un 8, aşa cum nu vom putea şti în ce măsură au fost afectaţi de nedreptate şi cât de mult a contat acest lucru la probele care au urmat. Nu vom şti pentru că nimeni nu este interesat să afle. Ministerul a băgat capul în nisip şi aşteaptă să treacă, ştiţi cum e la noi, uită lumea repede. Pentru elevii de la Şincai, nu a fost niciodată vorba despre a pică sau a trece examenul. Niciodată.”, a scris Alexandra Chirea pe contul personal de Facebook.
În urma scandalului, elevii au depus plângeri la Ministerul Educației și așteaptă să se ia măsuri pentru situația dificilă în care au fost puși.
Citește și: Evaluare Națională 2023. Rezultatele au fost afișate. Unde și cum își pot afla elevii notele