Antena Căutare

Aderarea Romaniei la Schengen nu va fi amanata din cauza Bulgariei

Aderarea Romaniei la spatiul Schengen nu va fi amanata din cauza Bulgariei, a declarat Dobroslav Dimitrov, presedintele Comisiei de afaceri externe si aparare a Parlamentului bulgar

El si-a exprimat speranta ca aderarea la Schengen se va realiza in timpul presedintiei ungare a Uniunii Europene, in primul semestru al acestui an.

"Aderarea noastra este printre prioritatile presedintiei ungare a Uniunii Europene si speram ca se va realiza pana la incheierea acestei presedintii", a spus parlamentarul bulgar, membru al partidului GERB, aflat la putere in Bulgaria.

Comisiile parlamentare de politica externa ale Romaniei si Bulgariei vor avea o sedinta comuna, miercuri, in orasele Ruse (Bulgaria) si Giurgiu (Romania). In cadrul sedintei va fi adoptata o declaratie prin care va fi exprimata vointa celor doua tari de a adera la spatiul Schengen si dorinta ca ele sa nu fie decuplate in acest proces.

Pana la sfarsitul lunii martie, Bulgaria va indeplini toate criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen. Acest fapt este confirmat si de adoptarea recenta de catre Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL) a celor doua rapoarte privind implementarea sistemelor SIS/ SIRENE in Bulgaria si privind securizarea frontierelor externe ale acestei tari, crede Dimitrov.

"Noi consideram ca suntem pregatiti sa ne asumam aceasta responsabilitate care este aderarea la spatiul Schengen. Aderarea noastra va fi un semn de incredere din partea celorlalte state membre fata de Romania si Bulgaria. O eventuala amanare n-ar fi fatala, dar ar fi un semn foarte prost, mai ales daca ar avea ca baza niste cerinte suplimentare si neclare care nu fac parte din Tratatul Schengen", a detaliat oficialul bulgar.

In ceea ce priveste raportul interimar pe justitie al Comisiei Europene, care va fi publicat in urmatoarele saptamani, Dimitrov asteapta ca acesta sa fie pozitiv.

"Stiti ca saptamana trecuta Bulgaria a fost vizitata de patru comisari europeni, printre care si cel pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. Toti comisarii au constatat progresele noastre si au laudat eforturile pe care le depunem", a afirmat deputatul.

Presedintele Comisiei parlamentare de afaceri externe a Bulgariei a adaugat ca sedinta comuna a celor doua comisii, dedicata in principiu aderarii la Schengen, va reprezenta un prilej pentru consolidarea colaborarii intre Romania si Bulgaria la nivel parlamentar, precum si pentru discutarea altor subiecte de interes comun.

Sursa: jurnalul.ro

Ciocniri violente si arestari in Turcia, la 12 ani de la arestarea liderului rebel Abdullah Ocealan... Febra revoltei cuprinde Orientul Mijlociu: zeci de morti si peste 100 de raniti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x