Antena Căutare

Belgia si Irlanda prelungesc restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari

Guvernul federal al Belgiei si Irlanda au anuntat vineri seara decizia de prelungire pana la finalul anului 2013 a masurilor tranzitorii ce restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe piata fortei de munca.

Anuntul a fost facut de ministrul belgian al ocuparii fortei de munca, Monica De Coninck. Lucratorii romani si bulgari pot obtine un permis de lucru pentru un sector recunoscut ca fiind ''in penurie''. Autoritatile belgiene au notificat Comisia Europeana despre aceasta decizie.

Belgia se alatura astfel Marii Britanii, Olandei si Irlandei care au anuntat deja mentinerea restrictiilor respective pana la sfarsitul anului 2013, in timp ce Germania va proceda la o relaxare a conditiilor de acces in anumite sectoare.

Irlanda prelungeste si ea restrictiile

Guvernul irlandez a anuntat ca romanii si bulgarii vor continua sa aiba restrictii privind accesul pe piata muncii din Irlanda pentru cel putin inca un an, conform Irish Independent.

Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE.

Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Statele membre care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare sau profesii ori au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

Pana la sfarsitul anului, Comisia Europeana trebuie sa fie notificata de toate cele 10 state mentionate in legatura cu ridicarea sau prelungirea restrictiilor pentru lucratorii romani si bulgari.

Sursa: Jurnalul National

VIDEO! Patru romani, arestati pe aeroportul din Dublin pentru trafic de droguri... Greva: Zborurile cu plecare din Lyon, anulate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x