Antena Căutare

Ce înseamnă „no-fly zone”, despre care vorbește Volodimir Zelenski. De ce NATO nu îndeplinește cerința președintelui Ucrainei

De la începutul războiului Volodimir Zelenski a ținut mai multe discursuri prin care a cerut către NATO interdicție aeriană deasupra Ucrainei.

Galerie
Volodimir Zelenski a cerut în discursurile sale ca Ucraina să fie sub interdicție aeriană | Shutterstock & Profimedia

Președintele Ucrainei a cerut în repetate rânduri „no-fly zone”, ca urmare a bombardamentelor Rusiei asupra Ucrainei. Printre momentele în care Volodimir Zelenski a cerut interdicție aeriană s-a numărat cel în care o maternitate din Mariupol a fost bombardată de ruși.

Hari Bucur-Marcu, expert militar, a explicat pentru spotmedia.ro ce înseamnă „no-fly zone” și de ce NATO nu realizează cerința lui Volodimir Zelenski. Astfel, potrivit expertului, zona de interdicție aeriană (no-fly zone) reprezintă „luarea tuturor măsurilor pentru ca nicio aeronavă cu sau fără pilot (inclusiv drone sau rachete de croazieră) să nu poată survola acel spațiu, în nicio direcție și indiferent de intenție”.

Astfel, în cazul unei zone aflate sub interdicție aeriană există avioane de vânătoare care intervin dacă depistează un aparat de zbor în zona interzisă, pentru câteva minute. Totodată, dacă zona de interdicție este străbătută pentru o perioadă mai lungă de timp, de câteva zeci de minute „se poate face serviciu la sol, cu avioane de vânătoare gata de decolare la alarmare”.

Citește și: Ce a cerut Volodimir Zelenski întregii lumi la o lună de când armata rusă a invadat Ucraina: "Mi se frâge inima"

Articolul continuă după reclamă

De ce NATO nu răspunde cerinței lui Volodimir Zelenski de interdicție aeriană

Expertul militar a explicat că NATO nu are mecanisme de a răspunde la cereri de asistență de război. Totodată, acesta a afirmat că intrarea propriu-zisă în război a NATO se va face doar la inițiativa Moscovei.

„În principiu, NATO nu poate agrea așa ceva, din simplul motiv că NATO nu are mecanisme de a răspunde la cereri din acestea, de asistență de război, decât dacă primește un mandat politic (precedentele din Bosnia-Herțegovina și Libia).

Care mandat este recomandabil să fie dat de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. Sau măcar de OSCE. Ceea ce s-ar putea întâmpla doar după ce Federația Rusă ar fi suspendată sau exclusă din aceste organizații de securitate mondială, respectiv regională.

Cât despre limitele NATO, ele nu pot fi testate vreodată, deoarece NATO funcționează pe baza deciziilor luate exclusiv prin consens.

Când consensul nu este obținut, asta înseamnă pur și simplu că chestiunea nu este de competența NATO.

Iar intrarea propriu-zisă în război a NATO se va face doar la inițiativa Moscovei. Ceea ce Moscova știe foarte bine”, a explicat Hari Bucur-Marcu pentru spotmedia.ro.

Citește și: Ucraina a pierdut legăturile cu centrala nucleara Cernobîl. Nu mai pot fi furnizate informaţii referitoare la situaţia acesteia

Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.

Citește și: Imagini mișcătoare la granița Ucrainei. Și-a lăsat copiii adulți în urmă, dar a salvat de război alți prunci, pe care nu îi știa

Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară.

Kremlinul a acuzat pe 28 februarie Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.

Citește informații actualizate despre război pe observatornews.ro.

Preţurile ţiţeiului au scăzut joi cu aproape 2%. Ce se întâmplă cu plan de boicotare a petrolului rusesc... Ce a transmis Volodimir Zelenski despre România: „Știe ce este demnitatea”. Mesajul președintelui Ucrainei pentru statel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x