Căutare Live

Contacte ”intense” între turci şi americani în cursul operaţiunii care a condus la moartea lui al-Baghdadi, anunţă preşedinţa turcă, care denunţă o cotribuţie a YPG, după ce Trump le-a mulţumit kurzilor sirieni

Turcia a anunţat luni că serviciile turce de informaţii şi militarii săi au avut contacte ”intense” cu omologii lor americani, în nopatea în care a avut loc operaţiunea care a condus la eliminarea liderului grupării Statul Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi, relatează AFP.

”Militarii noştri şi serviciile noastre de informaţii au fost în contact cu omologii lor americani în acest subiect, ei s-au coordonat”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

Turkish Presidential spokesman Ibrahim Kalin said that Turkey's military was in intense coordination with U.S. counterparts on the night that U.S. Special Forces conducted a mission to kill DAESH leader Abu Bakr Al-Baghdadi in northwest Syria

— ANews (@anewscomtr)

”Noi putem spune că a avut loc un schimb intens între conducători militari în noaptea operaţiunii”, a adăugat el, într-o intervenţie televizată, la Ankara.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat duminică moartea lui al-Baghdadi, liderul SI, într-o operaţiune militară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în nord-vestul Siriei, la doar câţiva kilometri de frontiera turcă.

Moartea liderului SI este ”o victorie”, a salutat Ibrahim Kalin, adăugând că Ankara îşi va continua ”lupta eficientă” împotriva ”ideologiei strâmbe” a grupării jihadiste.

Turcia - mult timp suspectată de faptul că i-a lăsat pe jihadişti să-i traverseze frontiera pentru a se duce în Siria, după izbucnirea războiului ce devastează această ţară din 2011 - a fost însângerată de mai multe atentate comise de SI şi s-a alăturat în 2015 coaliţiei antijihadiste.

Însă Ankara a fost acuzată în ultimele săptămâni de faptul că slăbeşte lupta împotriva elementelor dispersate ale SI prin lansarea, la 9 octombrie, a unei ofensive împotriva miliţiei kurde siriene Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), vârful de lance al luptei împotriva organizaţiei jihadiste.

YPG sunt principala componentă a Forţelor Democratice Siriene (FDS), o alianţă kurdo-arabă susţinută de coaliţia antijihadistă condusă de către Statele Unite.

Însă Ankara acuză YPG de faptul că este o ”grupare teroristă”, la fel ca SI.

Trump le-a mulţumit duminică forţelor kurde siriene, dar şi Turciei, în alocuţiunea sa cu privire la operaţiunea împotriva lui al-Baghdadi.

Ibrahim Kalin a denunţat declaraţiile cu privire la o contribuţie a YPG în moartea liderului SI.

Citește și
Colaj cu concurneții de la Asia Express, sezonul 4 și ediția speciala de la Chefi la cuțite
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
De ce nu au participat Lidia Buble și Mihai Petre la ediția specială de la Chefi la cuțite: „Mi-ar fi plăcut să fiu acolo”
Florian Munteanu imbracat in costum si fluturand steagul romanesc
Florian Munteanu, fost pugilist devenit actor la Hollywood, flutură steagul românesc și antrenează luptători pentru filme
Florian Munteanu, fost pugilist devenit actor la Hollywood, flutură steagul românesc și antrenează luptători pentru filme
felicitare cu urare de la multi ani romania de 1 decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Felicitări pentru Ziua României.Spune într-un mod inedit ”La mulți ani, România”/ ”La mulți ani români” de 1 Decembrie
Mai multe articole

”Unii pretind că au împărtăşit informaţii sau au ajutat operaţiunea, dar aceasta este o manevră vizând să legitimeze gruparea teroristă YPG (...). Aceste eforturi vizând să o legitimeze sunt inacceptabile”, a declarat Ibrahim Kalin.

Sursa : news.ro

VIDEO - Mireasă lovită cu bestialitate în ziua nunții de către soț! Femeia a căzut pe spate de la lovitura puternică... Arabia Saudită, satisfăcută de moartea lui al-Baghdadi, care a ”desfigurat imaginea islamului şi musulmanilor în întreag...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri