Democraţii din Congres au citat Pentagonul şi Casa Albă pentru documente legate de blocarea de către Trump a ajutoarelor militare pentru Ucraina

Democraţii din Congres au trimis luni citaţii Pentagonului şi Biroului pentru Buget al Casei Albe, în cadrul anchetei pentru destituirea preşedintelui Donald Trump, cerând documente legate de decizia acestuia de a bloca ajutoarele militare destinate Ucrainei, transmite Reuters.

Democraţii din Congres au trimis luni citaţii Pentagonului şi Biroului pentru Buget al Casei Albe, în cadrul anchetei pentru destituirea preşedintelui Donald Trump, cerând documente legate de decizia acestuia de a bloca ajutoarele militare destinate Ucrainei, transmite Reuters.

Cele trei comisii din Camera Reprezentanţilor care conduc investigaţia afirmă că Departamentul pentru Apărare şi Biroul pentru Management şi Buget al Casei Albe trebuie să le pună la dispoziţie documentele până pe 15 octombrie.

”Comisiile investighează măsura în care preşedintele Trump a pus în pericol securitatea naţională presând Ucraina să se amestece în alegerile din 2020 şi prin blocarea asistenţei militate oferite de Congres pentru a ajuta Ucraina să răspundă agresiunii ruseşti, precum şi orice fel de eforturi de a ascunde aceste lucruri”, au afirmat preşedinţii comisiilor într-un comunicat.

Noile citaţii urmează altor citaţii adresate Departamentului de Stat şi Casei Albe în ultimele săptămâni, de către Comisia pentru Informaţii, Comisia de Supraveghere şi Comisia pentru Afaceri Externe.

Democraţii au chemat, în această săptămână, un număr de diplomaţi americani la audieri cu uşile închise, construind cazul de destituire împotriva lui Trump, în timp ce Casa Albă analizează mijloace de încetinire a acestui proces.

Audierile vor avea loc în urma acuzaţiilor venite din partea unui avertizor de integritate, potrivit cărora Trump a blocat ajutoare de 400 de milioane de dolari, pentru a obţine o promisiune din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind investigarea rivalului lui Trump, democratul Joe Biden, şi a fiului acestuia, Hunter, care a fost membru în board-ul unei companii energetice din Ucraina.

Congresul a aprobat alocarea de fonduri americane pentru a ajuta Ucraina să se apere de agrsiunea rusească.

Trump neagă acuzaţiile şi atacă investigaţia.

Între cei care trebuie să fie audiaţi în această săptămână se află Gordon Sondland, ambasadorul american la Uniunea Europeană, care a fost implicat în eforturile de a determina Ucraina să deschidă investigaţia împotriva lui Biden, şi Maşa Iovanovitci, care în luna mai a fost rechemată brusc din postul de ambasador american în Ucraina, după ce susţinătorii lui Trump i-au pus la îndoială loialitatea faţă de preşedinte.

Sondland va fi audiat marţi, iar Ivanovitci vineri.

Investigaţia Camerei Reprezentanţilor ar putea conduce la aprobarea de către aceasta a unor acuzaţii oficiale împotriva lui Trump.

Procesul referitor la înlăturarea din funcţie a preşedintelui va avea loc în Senatul controlat de republicani, dar puţini dintre aceştia s-au distanţat de Trump pentru că acesta a cerut Ucrainei şi ulterior Chinei să deschidă o investigaţie împotriva lui Biden, fost vicepreşedinte şi principal candidat pentru a fi nominalizat pentru a concura cu Trump în alegerile prezidenţiale din 2020.

Duminică, avocaţi au anunţat că un al doilea avertizor de integritate a intervenit pentru a susţine o plângere făcută în luna august de un oficial din serviciile de informaţii americane.

Trump acuză pe de altă parte că Hunter Biden a profitat de poziţia tatălui său în afacerile din Ucraina şi China şi că vicepreşedintele Joe Biden a presat Ucraina să concedieze un procuror pentru a împiedica o anchetă împotriva unei companii cu care fiul său avea legătură.

Nu există dovezi că cei doi Biden ar fi comis fapte ilegale.

Sursa : news.ro

Ultimele știri