Antena Căutare

Documente declasificate. CIA a recunoscut ca a pus la cale, in 1953, lovitura de stat din Iran

CIA a recunoscut ca a orchestrat lovitura de stat care l-a inlaturat de la putere pe premierul iranian Mohammad Mossadegh la 19 august 1953, dupa ce acesta a nationalizat petrolul tarii, potrivit unor documente declasificate recent, relateaza AFP, citata de Mediafax. Rolul CIA era banuit de mai multi ani, dar documente interne ale agentiei datand din anii '70, recent declasificate si publicate luni, arata clar implicarea acesteia.

„Lovitura de stat militara care l-a inlaturat de la putere pe Mossadegh si cabinetul sau Frontul National a fost realizata sub coordonarea CIA", afirma agentia intr-un document. In 1951, Mossadegh a nationalizat societatea Anglo-Iranian Oil Company, din care provine British Petroleum, provocand furia Londrei, pentru care petrolul iranian era considerat vital in vederea redresarii economiei britanice dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Documente declasificate ale CIA arata ca agentia intelegea motivele pozitiei adoptate de Mossadegh, departe de imaginea de „nebun" senil vehiculata de presa occidentala. Oamenii politici si responsabilii de intreprinderi britanici nu aveau respect pentru iranieni, apreciati ca „ineficienti, corupti si servindu-si propriile interese", afirma chiar CIA.

Agentia si-a justificat insa actiunea prin contextul Razboiului Rece, temandu-se ca, in cazul in care Londra ar trimite nave de razboi, ceea ce Marea Britanie a facut trei ani mai tarziu, dupa nationalizarea Canalului Suez, sovieticii sa nu invadeze si sa preia puterea la Teheran.

„Atunci, nu doar petrolul iranian ar fi fost pierdut in mod iremediabil pentru Vest, dar si lantul de aparare din jurul Uniunii Sovietice, o componenta a politicii externe americane, ar fi fost rupt", se justifica agentia americana.

Foto: americancoupthemovie.com

VIDEO! Primele imagini oficiale cu bebelusul regal... Fukushima: 18 cazuri de cancer de tiroida confirmate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x