Antena Căutare

Egipt: „Fratii Musulmani“ au acceptat dialogul cu vicepresedintele Suleiman

Principala forta a opozitiei ilegale din Egipt, Fratii Musulmani, a acceptat, sambata seara, invitatia la dialog a vicepresedintelui Omar Suleiman.

Update 12:00. Armata si-a consolidat prezenta, duminica, in piata Tahrir, epicentrul miscarii de contestare a presedintelui Hosni Mubarak, in timp ce viata parea sa revina treptat la normal la Cairo, unde numeroase magazine, strazi si poduri s-au deschis, in cea de-a 13-a zi de revolte, relateaza AFP.


Militarii au luat pozitii pe podul 6 Octombrie, in apropiere de Tahrir, folosit de sustinatorii presedintelui Hosni Mubarak pentru a ataca manifestantii reuniti in piata la 2 februarie. Violentele s-au soldat cu cel putin 11 morti, potrivit ultimului bilant oficial.

Potrivit manifestantilor, un serviciu religios este prevazut duminica dupa-amiaza in Midan Tahrir (Piata Eliberarii, in araba).

Alaturi de musulmani, numerosi copti sau crestini din Egipt au manifestat impreuna in aceasta piata pentru a cere plecarea lui Mubarak, acuzat de mai multi opozanti de "persecutarea" minoritatii copte din Egipt.

Sambata, mii de oameni s-au strans in piata Tahrir, pentru o noua zi de proteste. La un moment dat, armata a vrut sa-si retraga tancurile, dar manifestantii le-au cerut sa nu plece din piata simbol. S-au asezat pe jos in fata lor, au facut lanturi umane si au ridicat noi baricade.

Biroul executiv al partidului condus chiar de Hosni Mubarak a demisionat in bloc, inclusiv fiul presedintelui, Gamal, considerat pana nu de mult urmasul tatalui sau la putere. Dar schimbarile din partid au fost respinse drept "praf in ochi" de manifestantii din piata Tahrir.

Se pare ca unii lideri ai opozitiei ar accepta, totusi, ca Mubarak sa ramana, simbolic, in functie, pentru asigurarea stabilitatii. La fel crede si trimisul special american in Egipt.

Administratia americana s-a grabit sa precizeze ca trimisul sau a vorbit doar in nume personal. Mubarak a fost elogiat si de catre presedintele israelian Simon Peres, pentru rolul sau in procesul de pace.

Pe de alta parte, Israelul nu mai primeste gaz din Egipt, dupa ce o conducta din peninsula Sinai, care aproviziona si Iordania, a fost aruncata in aer.

Deocamdata nu se stie daca sabotajul are legatura cu manifestatiile pentru demisia lui Mubarak. Gruparile teroriste islamice au chemat de multe ori, in trecut, la distrugerea conductei.

Ambasada Romaniei la Cairo a fost asaltata cu peste 400 de cereri de informatii


Ministerul de Externe recomanda evitarea calatoriilor in Egipt, din cauza evenimentelor din ultimele zile. Ambasada tarii noastre la Cairo a primit aproape 400 de apeluri de la romani din Egipt, care doreau informatii despre gravitatea situatiei.

Pana in prezent, nici un roman nu a fost insa repatriat. La ambasada Romaniei, functioneaza o celula de criza, care este in permanenta legatura cu Centrul Ministerului de Exteren pentru situatii de urgenta. In plus, personalul ambasadei este in contact cu operatorii din turism, precum si cu reprezentanta Tarom din incinta aeroportului International de la Cairo pentru a evita eventuale incidente.

sursa: Antena3.ro

Egipt: manifestantii incearca sa impiedice tancurile armatei sa paraseasca piata Tahrir... Presedintele Hosni Mubarak a adunat o avere de 70 de miliarde de dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x