Antena Căutare

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că sistemul rusesc de rachete S-400 va fi livrat în 10 zile

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate după ce Ankara a început procesul de achiziţie a rachetelor S-400, despre care Washingtonul susţine că nu sunt compatibile cu sistemele NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că prima livrare a sistemului rusesc de rachete S-400 va avea loc în 10 zile, a informat presa din Turcia duminică, la o zi după ce a afirmat că nu vor exista sancţiuni din partea SUA, conform Reuters.

Relaţiile dintre Turcia şi SUA sunt tensionate după ce Ankara a început procesul de achiziţie a rachetelor S-400, despre care Washingtonul susţine că nu sunt compatibile cu sistemele NATO.

„În următoarele 10 zile, poate chiar într-o săptămână, prima livrare va ajunge. I-am spus acest lucru lui Trump, deschis”, a afirmat Erdogan conform ziarului Hurriyet după o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump.

Sămbătă, Erdogan a declarat că Trump i-a transmis că nu vor fi impuse sancţiuni din cauza acordului cu Rusia, după ce Trump a afirmat că Turcia nu a fost tratată corect din cauza acestui acord.

„Astfel, există o undă verde de la Trump pentru ca Turcia să achiziţioneze rachetele S-400 – sau cel puţin aceasta este viziunea turcilor”, a afirmat Tim Ash, strateg senior pentru pieţele în curs de dezvoltare la BlueBay Asset Management.

După discuţiile dintre Trump şi Erdogan, Casa Albă a informat că Trump „şi-a exprimat îngrijorarea” cu privire la acordul Turciei cu Rusia şi „a încurajat Turcia să colaboreze cu Statele Unite privind cooperarea în zona apărării într-un fel care va face alianţa NATO mai puternică”.

Vorbind în faţa reporterilor după summit-ul G20 din Japonia, Erdogan a declarat că el consideră că disputa privind rachetele S-400 va fi „depăşită fără nicio problemă” şi a adăugat că omologul său american îl susţine în această dispută.

„În convorbirile noastre telefonice, Trump nu a spus până acum: „Vom impune sancţiuni”. Cu privire la rachetele S-400, mi-a spus: „Ai dreptate”. Am discutat despre această problemă la un nivel avansat”, a declarat Erdogan, conform postului NTV.

„Trump a spus: „Este o nedreptate”. Este foarte important. Cred că vom depăşi această proces fără nicio problemă”, a adăugat Erdogan.

Erdogan a informat că cei doi lideri au căzut de acord să trimită oficiali pentru a monitoriza situaţia. El a precizat şi că miniştrii de Externe şi ai Apărării din Turcia şi SUA „vor deschide uşile” rezolvării acestei probleme.

SUA s-au oferit să livreze rachete Raytheon Co Patriot Turciei.

„O rachetă S-400 valorează cât trei Patriot. Dacă condiţiile ar fi măcar egale cu cele din acordul pentru S-400, am cumpăra rachetele Patriot, dar nu sunt, trebuie să ne gândim la interesele noastre”, a afirmat Erdogan.

Sursa : news.ro

Drama bărbatului care a murit înecat, cu fiica de doi ani în brațe. Mexicanul voia să treacă granița ilegal pentru o via... Străzile unui oraș din Mexic, acoperite cu gheață la 30 de grade Celsius: ”Și ne mai întrebăm dacă schimbările climatice...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x