Votul Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană a fost unul dintre cele care au zguduit serios politica în regiune. După Spania și Catalonia, cum ar fi dacă toate regiunile și-ar cere autonomia?
Marea Britanie a marcat pentru prima dată votul unei națiuni care a decis să părăsească alianța europeană și a declanșat, cu siguranță, dorința altor state care ar vrea să urmeze exemplul Regatului Unit. În timp ce Marea Britanie care părăsește UE este, fără îndoială, cea mai mare diviziune pe care o vom putea întâlni în Europa în viitor, există mișcări în întreaga Europă care ar putea duce la separarea fizică a unor națiuni întregi.
În ediția din 2017 a Atlasului Transforming World, care utilizează hărți și alte vizualizări de date pentru a ilustra aspecte majore la nivel mondial, Bank of America Merrill Lynch a realizat o hartă a mișcării secesioniste aflată în creștere pe întreg continentul. Ea ilustrează cum ar arăta lumea dacă mișcările de secesiune inițiate de națiuni ar avea succes, iar regiunile respective și-ar câștiga ori independența, ori o autonomie mai mare.
„Multe zone din Europa au mișcări puternice secesioniste (de exemplu, Scoția, Catalonia, Basc, Flandra, Veneto) sau au partide politice agitante pentru o mai mare autonomie a guvernării”, scriu autorii raportului, potrivit Business Insider.
Alte regiuni din Uniunea Europeană care vor independență
Pe 1 octombrie, Catalania a scos cetățenii la votul de independență, un alt exemplu că Europa este pe cale să se dividă, odată cu dorința națiunilor de a fi independente. Cele mai multe presiuni din vestul Europei se regăsesc în această regiune. Minoritatea catalană a câștigat treptat autonomie politică și culturală, chiar și dreptul de a forma un parlament regional. Însă cetățenii Cataloniei cer să fie independenți și să-și creeze propria țară.