Antena Căutare

Moldovenii se tem de persecutii dupa atentatele de la Moscova

Atentatele teroriste comise luni la Moscova ar putea duce la inasprirea regimului politic in Rusia si la radicalizarea masurilor indreptate impotriva imigrantilor. Republica Moldova este alarmata de aceste semnale, deoarece peste 300 mii de moldoveni muncesc la ora actuala in Federatia Rusa - majoritatea ilegal.


Fostul ambasador al Republicii Moldova in Federatia Rusa, Anatol Taranu, sustine ca atentatul de luni, revendicat de o grupare cecena, demonstreaza ca Moscova nu a reusit sa obtina o pace reala in Cecenia, iar prin interventia sa militara si-a facut mai multi dusmani. Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populatie cuprinsa intre 600.000 si 800.000 de persoane. Majoritatea locuitorilor acestei republici sunt musulmani sunniti si crestini ortodocsi rusi. Mii de persoane au fost ucise si 500.000 de ceceni au fost stramutati in timpul conflictului cu Moscova.

Expertul moldovean anticipeaza o reactie nervoasa a Kremlinului care ar putea duce la inasprirea regimului politic: "Cat nu ar fi de paradoxal, pentru rusi evenimentele de felul acesta duc la consolidarea societatii in jurul guvernarii. Sa ne amintim de atentatele de la Kasirka - explozia caselor de locuit... Acele evenimente au condus, pana la urma, la o victorie zdrobitoare, in 1999, a lui Vladimir Putin.

Acesta este paradoxul societatii rusesti care nu receptioneaza dupa modelul occidental la mesajul care vine o data cu aceste evenimente tragice. Cultura politica ruseasca ar putea duce la urmatoarea concluzie: Trebuie inca mai mult sa radicalizam verticala puterii, sa o facem inca mai dura, mai brutala. Ma tem ca aceasta va duce la o reactie in lant si actele teroriste se vor inmulti in Rusia", a mentionat Taranu.

Tot articolul, in Jurnalul National

Amenda de 31,8 milioane de euro pentru dezvaluirea de secrete concurentei... Bucuresti, Capitala... Ungariei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x