Premierul sloven proeuropean Marjan Sarec demisionează punând capăt unui Guvern minoritar format din cinci partide

Premierul sloven proeuropean Marjan Sarec, care se declara ”curajos” şi ”perseverent”, şi-a prezentat luni demisia-surpriză, punând astfel capăt unui Guvern minoritar de centru-stânga format de cinci partide din 2018, relatează AFP.

”Împreună cu actualii membri ai Parlamentului şi ai acestei coaliţii, nu pot să fac ceea ce aşteaptă oamenii de la mine. Aş putea s-o fac după alegeri”, a anunţat acest fost umorist, în vârstă de 42 de ani, în faţa presei.

Sarec, care dispunea de doar 13 deputaţi, nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară, pentru a-şi respecta, împreună cu aliaţii săi, una dintre principalele promisiuni din campanie, şi anume de a reforma sistemul sănătăţii - considerat eşuat de către alegători.

Clasat al doilea în urma alegerilor legislative anticipate de la 3 iunie 2018 - cu 12,7% din voturle exprimate -, după ce a dus o campanie împotriva elitelor şi a surfat pe reputaţia sa de satirist politic, Marjan Sarec a reuşit să poarte cu bine negocieri în vederea formării coaliţiei sale fragile într-un Parlament foarte fragmentat.

Fostul premier conservator Jansez Jansa s-a clasat pe primul loc în acest scrutin, cu 25% din voturile exprimate. Însă el s-a despărţit de mai mulţi potenţiali aliaţi prin adoptarea unui discurs clivant şi xenofob, inspirat de premierul ungar suveranist Viktor Orban.

”Doar dacă nu crede că momentul este propice convocării unor alegeri, Marjan Sarec încearcă poate să formeze o nouă coaliţie cu o agendă clară”, declară pentru AFP politologul Vlado Miheljak.

PARLAMENT FRAGMENTAT

Marjan Sarec a adunat în jurul partidului său independent - care-i poartă numele -, după 11 săptămâni de negocieri, patru formaţiuni - inclusiv partidul premierului în exerciţiu atunci Miro Cerar (centru) - şi partidul liberal al fostului premier Alenka Bratusek, care au însumat 43 din cele 90 de mandate în Parlament.

Un outsider al politicii, care poartă ochelari şi costume conservatoare, el şi-a asigurat susţinerea, fără participarea la guvernare, a Partidului Levika (stânga), care dispune de nouă mandate în Parlament, privând astfel opoziţia de posibilitatea de a-l înlătura.

Un catolic, căsătorit şi cu copii, el şi-a schimbat în urmă cu zece ani costumul de imitator TV de succes cu o imagine de exploatant agricol apropiat de realitatea de pe teren. Marjan Sarec a depus eforturi, ca ales local, să-şi creeze o reputaţie de bun administrator.

Devenind cel mai tânăr şef de Guvern din istoria Sloveniei, un stat membru al Uniunii Euroene (UE) şi NATO, el se declara ”curajos” şi ”perseverent” la momentul preluării funcţiei

Însă şase dintre miniştrii săi au demisionat în decurs de câteva luni, în urma mai multor scandaluri şi dezacorduri.

Preşedintele sloven Borut Pahor urmează să lanseze consultări cu diverse partide reprezentate în Parlament, pentru a vedea dacă vreunul dintre ele este în măsură să formeze o nouă coaliţie, în acest stat membru al zonei euro care şi-a declarat independenţa faţă de fosta Iugoslavie în 1991.

Sursa : news.ro

Parteneri
Mena Suvari, actrița din American Pie, dezvăluiri emoționante despre cea mai grea perioadă din viața sa. Ce s-a întâmplat când avea 12 ani
Mena Suvari, actrița din American Pie, a dezvăluit motivul real din spatele dependenței ei de substanțe ilegale. Actrița a trecut printr-o experiență traumatizantă la doar 12 ani și acum a vorbit despre ce impact a avut acea perioadă dificilă asupra sa.
Catine.ro
Ultimele știri