Antena Căutare

Presa straina, despre amanarea deciziei CCR privind referendumul: Incertitudinea politica se prelungeste

Anuntul Curtii Constitutionale (CCR) privind amanarea, pana la 12 septembrie, a deciziei cu privire la validarea sau invalidarea rezultatului referendumului pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu a fost preluat si comentat atat de agentiile de presa cat si multe publicatii importante din intreaga lume. Una dintre pricipalele concluzii asupra careia majoritatea jurnalistilor au cazut de acord este ca amanarea verdictului prelungeste criza politica si poate avea efecte asupra economiei Romaniei.

Financial Times (FT) titreaza "Curtea din Romania il lasa suspendat pe presedinte", apreciind ca "decizia prelungeste incertitudinea politica din aceasta tara balcanica, in urma unei lupte pentru putere, intre Guvern si presedinte, care a provocat ingrijorari la nivel international cu privire la democratie". De asemenea, FT considera ca aceasta amanare reprezinta o "piedica pentru investitori, care sperau ca criza politica a fost solutionata in urma neatingerii pragului de validare a refrendumului de duminica, chiar daca 88 la suta dintre alegatorii prezenti la vot au spus ca Basescu trebuie sa plece".

The Economist se intreaba daca Basescu va ramane in functie, intr-un material intitulat "Lupta intre Basescu si Ponta continua", in care apreciaza ca "Ponta are un apetit redus pentru coabitare", amintind ca "manevrele coalitiei guvernamentale de a scapa de Basescu au alarmat celelalte state UE", iar "economia Romaniei ramane fragila".

"Romania ramane in ceata in ce priveste destituirea presedintelui", anunta agentia France Presse (AFP), adaugand ca "gestul surprinzator al Curtii prelungeste criza politica in care se afla tara de mai bine de o luna". Iar New York Times apreciaza ca "pana la urma, romanii ar putea sa fi reusit sa-si dea jos presedintele". "Soarta lui Basescu este din nou incerta iar analistii spun ca decizia Curtii a intensificat batalia dintre el si dl Ponta, care i-a cerut lui Basescu sa demisioneze desi la referendum nu s-a intrunit cvorumul", releva cotidianul american.

"Curtea din Romania amana decizia asupra demiterii si astfel prelungeste agonia", este titlul ales de agentia Reuters. "Disputa pune la indoiala cu privire la acordul de ajutor cu FMI, ceea ce a coborat cursul monedei nationale la niveluri record. Agentii de schimb cred ca leul va testa cursuri minime istorice cat timp situatia ramane neclara", avertizeaza Reuters.

Amanarea deciziei "prelungeste criza care pune la incercare tanara democratie din fostul membru al blocului sovietic", scrie si Wall Street Journal. Iar Les Echos apreciaza ca "Romania ramane in incertitudine cu privire la destituirea presedintelui".

"O speranta pentru Victor Ponta?", se intreaba publicatia L'Humanite, care scrie ca "referendumul ar fi urmat sa fie invalidat din cauza slabei mobilizari pentru atingerea pragului de 50%", dar "s-a soldat cu o victorie pentru premierul de centru-stanga din cadrul USL Victor Ponta, avand in vedere ca 87% dintre votantii prezenti la urne si-au exprimat dorinta ca Basescu sa plece de la putere". "CCR va fi, deci, susceptibila, pana la urma, sa valideze referendumul, dupa aparitia rezultatelor unei anchete care va incerca sa deznoade firele acestui razboi al datelor electorale", comenteaza publicatia. "Toate aceste rasturnari de situatie nu ajuta la aplanarea tensiunilor interne, intr-o tara care a fost afectata puternic de involutiile din zona euro si care traverseaza o perioada de seceta ce afecteaza puternic productia agricola", conchide publicatia.

Teroristi al-Qaeda "explozivi", arestati in Spania... Mircea Geoana, editorialist NYT: "Reintoarcerea Romaniei de pe buza prapastiei"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x