Antena Căutare

Vladimir Putin cere de urgență un armistițiu între Rusia și Ucraina. Despre ce este vorba și cât va dura „pacea” în aceste țări

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat joi forţelor ruse să aplice un armistiţiu în Ucraina, la 6 şi 7 ianuarie, cu ocazia Crăciunului ortodox de rit vechi, în urma unei cereri în acest sens a Patriarhului rus Chiril.

Vladimir Putin cere de urgență un armistițiu între Rusia și Ucraina. Despre ce este vorba și cât va dura „pacea” în aceste țări
Putin cere de urgență un armistițiu între Rusia și Ucraina. Despre ce este vorba și cât va dura „pacea” în aceste țări | Hepta

”Având în vedere apelul Sanctităţii Sale Patriarhul Chiril, îi dau instrucţiuni ministrului Apărării să introducă un regim de încetare a focului pe toată linia de contact, între părţile din Ucraina, începând de la ora 12.00, la 6 ianuarie, anul acesta, şi până la (ora) 24.00, la 7 ianuarie”, anunţă Putin citat într-un comunicat al Kremlinului, potrivit news.ro.

Ce se întâmplă zilele acestea în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir îndeamnă totodată forţele ucrainene să 4respecte acest armistiţiu, pentru a oferi posibilitatea ortodocşilor - confesiunea majoritară în Ucraina, la fel ca în Rusia - ”să asiste la slujbe în Ajunul Crăciunului, şi de Ziua naşterii lui Cristos”.

Citește și: Rusia şi Ucraina urmează să semneze vineri, la Istanbul, un acord important. Ce se întâmplă cu războiul dintre cele două țări

Acest armistiţiu - primul de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie - intervine ăn urma unei cereri în acest sens a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Chiril - un susţinător apropiat al lui Vladimir Putin.

Acest apel al Patriarhului Chiril a fost respins de către consilierul preşedinţiei ucrainene Mihailo Podoliak.

Podoliak a denunţat, într-un mesaj postat joi pe Twiter, înainte de anunţul lui Vladimir Putin, un eventual armistiţiu ”capcană cinică” şi ”element de propagandă”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat, la rândul său, joi, într-o convorbire la telefon cu Vladimir Putin, la un ”armistiţiu unilateral” în Ucraina.

Citește și: Ultima apariție a lui Vladimir Putin pare să susțină veștile despre sănătatea lui șubredă. Ce se vede pe mâna lui

Moscova s-a declarat joi deschisă unui dialog cu Ucraina - cu condiţia ca Kievul să accepte ”noile realităţi teritoriale” de după ofenisva rusă, a anunţat Putin.

Într-o convorbire la telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a îndemnat la un armistiţiu în Ucraina, Putin a ”repetat că Rusia este deschisă unui dialog serios, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să se conformeze exigenţelor binecunoscute, exprimate în mai multe rânduri, şi să ţină cont de noile realităţi teritoriale”, anunţa într-un comunicat Kremlinul.

Putin i-a spus lui Erdogan că Rusia e dispusă la negocieri "serioase"

Vladimir Putin i-a spus joi preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat la telefon şi care îl îndemnase să accepte o încetare a focului şi să accepte negocieri de pace, că este dispus să poate "discuţii serioase", dar numai dacă Ucraina acceptă condiţiile Moscovei, între care recunoaşterea "noilor realităţi teritoriale", potrivit comunicatului publicat de Kremlin.

"Având în vedere disponibilitatea exprimată de Recep Tayyip Erdogan pentru o mediere turcă în vederea soluţionării politice a conflictului, Vladimir Putin a reiterat deschiderea Rusiei pentru un dialog serios - cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să îndeplinească condiţiile cunoscute şi exprimate în mod repetat şi să ţină seama de noile realităţi teritoriale", se arată în comunicatul publicat de Kremlin.

Potrivit Preşedinţiei turce, Recep Tayyip Erdogan i-a spus lui Vladimir Putin, în convorbirea telefonică pe care au avut-o joi, că eforturile de pace în războiul dintre Rusia şi Ucraina ar trebui să fie susţinute de o încetare a focului şi de o "viziune pentru o soluţie echitabilă".

"Partea rusă a evidenţiat rolul distructiv al ţărilor occidentale, care alimentează regimul de la Kiev cu arme şi echipamente militare şi îi furnizează informaţii operaţionale şi de ţintire", menţionează, pe de altă parte, comunicatul Kremlinului.

Kremlinul a mai spus anterior că orice propunere de încheiere a conflictului din Ucraina trebuie să ia în considerare ceea ce Moscova numeşte "realităţile din prezent" referindu-se la cele patru regiuni ucrainene a căror anexare a decretat-o în toamnă. În realitate, însă, Rusia nu controlează în totalitate niciuna dintre cele patru regiuni anexate.

Elon Musk a pierdut o avere mai mare decât oricine altcineva din istorie. Cine l-a dertonat în topul celor mai bogați oa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x