Antena Căutare

România ar putea trimite soldați în Europa: "Avem nevoie de o armată comună. SUA și Rusia reprezintă un pericol"

Cancelarul german Angela Merkel apără ideea unei armate europene, relansată de Emmanuel Macron şi denunţată de Donald Trump, dând asigurări că aceasta nu ameninţă în vreun fel NATO.

Cancelarul german Angela Merkel apără ideea unei armate europene, relansată de Emmanuel Macron şi denunţată de Donald Trump, dând asigurări că aceasta nu ameninţă în vreun fel NATO.

”Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită într-o zi să ajungem la o adevărată armată europeană”, a declarat ea marţi într-un discurs susţinut în Parlamentul European (PE) la Strasbourg.

Preşedintele Comisiei Europene ”Jean-Claude Juncker spunea acum patru ani că o armată europeană ar arăta lumii că între ţările europene nu va mai exista niciodată război”, a subliniat ea.

”Nu este vorba despre o armată împotriva NATO, ci, din contră, poate fi o armată care să completeze în mod foarte util NATO, fără să pună în discuţie această legătură”, a subliniat cancelarul.

Angela Merkel a reiterat de asemenea necesitatea ca europenii să dezvolte sisteme de armament comune şi o politică de export de armament comună, ”altfel nu ne vom putea prezenta uniţi pe scena internaţională”.

”CONSILIU DE SECURITATE EUROPEAN”

Cancelarul german a mai propus Parlamentului European ”constituirea unui consiliu de securitate european” în vederea consolidării politicii externe a Uniunii Europene (UE).

”Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă, în cadrul căreia deciziile importante să poată să fie luate mai rapid”, a declarat Merkel, invitată să levorbească eurodeputaţilor despre viitorul Europei.

Trump critică propunerea lui Macron de a înființa o armată europeană

Preşedintele american Donald Trump a criticat din nou, marţi, pe Twitter, propunerea omologului său Emmanuel Macron de înfiinţare a unei armate europene, la câteva zile după ce a catalogat drept foarte ”insultătoare” declaraţii ale şefului statului francez cu privire la înfiinţarea unei astfel de forţe militare, relatează AFP.

”Emmanuel Macron a sugerat să-şi creeze propria lor armată pentru a apăra Europa de Statele Unite, China şi Rusia. Dar Germania a fost în Primul şi al Doilea Război Mondial”, a scris el.

Incendiile devastatoare din California, văzute din spațiu! 50 de persoane au murit arse de vii, iar alte sute de mii au ... După 70 de ani de război, două mari puteri mondiale ar putea încheia un tratat de pace. Cum vor rezolva confictul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x