Secretarul de stat însărcinat cu Scoţia Douglas Ross demisionează în semn de protest, în scandalul provocat de Dominic Cummings după încălcarea izolării impuse de Guvernul Johnson împotriva covid-19

Secretarul de stat însărcinat cu Scoţia Douglas Ross a demisionat marţi din funcţie, subliniind că dezaprobă comportamentul lui Dominic Cummings, consilierul special al premierului Boris Johnson, căruia îi reporşează faptul că a încălcat din motive familiale izolarea instaurată de Guvernul conservator, relatează Reuters.

Dominic Cummings şi-a justificat comportamentul luni, într-o conferinţă de presă în care a refuzat să demisioneze şi în care a spus că nu regretă nimic.

Douglas Ross precizează, într-o scrisoare în care îşi prezintă demisia, că a ascultat explicaţiile prezentate decătre artizanul Brexitului, deplângând faptul că mulţi dintre britanici pot să ajungă să creadă, astfel, că nu se află toţi în aceeaşi barcă.

”Unii dintre alegătorii mei nu au putut spune la revedere unor fiinţe dragi, familii nu s-au putut reuni în doliu, unii nu şi-au putut vizita rudele bolnave, pentrucă au urmat recomandările Guverului. Nu pot să le spun cu bună credinţă că ei greşesc şi că un consilier de rang înalt al Guvernului are dreptate”, scrie ministrul.

Contactat de BBC marţi, ministrul Biroului Cabinetului britanic Michael Gove l-a apărat pe Dominic Cummings, un ”om onorabil şi integru”.

”Dominic înţţelege întru totul ceea ce au simţit oamenii obişnuiţi atunci când au fost dezvăluite faptele care-l privesc”, a declarat Gove.

”Cei mai mulţi dintre ei vor înţelege că el era supus unei presiuni imense şi că a depus eforturi să privilegieze sănătatea soţiei şi fiului său”.

”NICI REGRETE, NICI SCUZE”

Consilierul special al lui Boris Johnson Dominic Cummings s-a apărat luni de acuzaţii portivit cărora a încălcat izolarea impusă în lupta împotriva noului coronairus şi nu a propus, dacă s-a gândir vreodată la acest lucru, să demisioneze, după trei zile de furtună politcă, relatează AFP.

După trei zile de furtună, şeful Guvernului conservator a apreciat că ”oamenii îşi vor face opinia lor”.

”Creierul” campaniei referindumului din 2016 care a condus la Brexit a declarat anterior că a acţionat în mod ”legal şi rezonabil” parcurgând 400 de kilometri, în pofida izolării care le impune britanicilor să rămână închişi în casă.

Prezentând o cronologie precisă, el a spus că a ales să se ducă împreună cu soţia şi fiul lor în vârstă de patru ani la părinţii săi, la Durham, în nord-estul Angliei, pentru că se temea că a contractat covid-19.

Familia sa a locuit într-o clădire de pe propritatea familiei. Nu exista, afirmă el, o soluţie cu privire la îngrijirea copilului la Londra.

Citește și
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Cum a început povestea de dragoste dintre Irina și Răzvan Fodor. Prezentatorul TV a dezvăluit cum s-a îndrăgostit de soția sa
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Motivul pentru care Carmina, fiica cea mare a lui Liviu Vârciu, nu a participat la petrecerea de botez a fratelui său
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Gina Pistol, mărturisiri cu lacrimi în ochi. Ce spune despre copilăria sa, dar și despre viața de mamă
Mai multe articole

În faţa jurnaliştilor reuniţi în grădina Downing Street, putericul şi controversatul consilier a anunţat că nici nu a ”propus” şi nici nu a ”luat în calcul” să demisioneze, în pofida unui val de îndemuri în acest sens, inclusiv din rândul majorităţii conservatoare.

El a recunoscut însă că nu a discutat despre această deplasare cu premierul, care tocmai era testat pozitiv cu covid-19, o ”eroare”, a apreciat el - singura pe care o recunoaşte.

”Cred că nu există o regulă pentru mine şi una pentru populaţie”, a declarat el, o formulă apăsată de opoziţia laburistă.

Multe cotidiene rezumă scandaul, marţi pe prima pagină, titrând ”nici regrete, nici scuze”.

Într-o conferinţăă de presă, Boris Johnson a declarat luni seara că regretă ”confuzia” şi ”furia” care agită Regatul Unit de trei zile.

După mai bine de două luni de izolare, şeful Guverului a amunţat o relaxare majoră a restricţiilor impuse în lupta împotriva noului coronavirus, care s-a soldat cu aproape 37.000 de morţi în Regatul Unit, a doua cea mai îndoliată ţară din lume, după Statele Unite.

La 15 iunie, ”avem intenţia să autorizăm toate magazinele neesenţiale, de la centrele comerciale la magazinele mici independente, să redeschidă”, a anuţat ţeful Guvernului conservator.

Magazinele în aer liber, precum pieţele şi vânzătorii de maşini, vor putea redeschide începând de la 1 iunie. Saloanele de cofură şi de înfrumuseţare şi sectorul hotelier rămâm, în schimb, închise.

”FRAIERI”

Boris Johnson i-a sărit în ajutor lui Dominic Cummings cu o zi înaintem dând asigurări că acesta s-a comportat ”în mod responsabil, legal şi cu onestitate”. Însă, în pofida intervenţiei sale, aproxmativ 20 de deputaţi conservatori au continuat să ceară plecarea consilierului.

”Acesta este un caz clasic de «să faci ceea ce spun, nu ceea ce fac eu»”, consideră fostul ministru conservator Paul Maynard. ”Pare complet de neapărat, poziţia sa este de nesusţinut”.

”Acesta a fost un test pentru premier, iar el l-a picat”, a reacţionat şiderul opoziţiei laburiste Keir Starmer, denunţând ”o insultă la adresa sacrificiilor făcute de poporul britanic”.

Criticile depăşesc cu mult spectrul politic.

Potrivit unuia dintre oamenii de ştiinţă însărcinaţi cu consilierea Guvernului, profesorul Stephen Reicher, Boris Johnson a ”călcat în picioare toate sfaturile pe care i le-am dat în vederea asigurării încrederii şi aderării” britanicilor la consemnele necesare în lupta împotriva răspândirii viruslui.

Reprezentanţi ai Bisericii anglicane au insistat în acelaţi sens.

”Întrebarea, acum, este aceasta: acceptăm să fim minţiţi şi ca premierul să ne considere fraieri”, scris pe Twitter episcopul din Leeds, Nick Baines.

Înaintea acestui scandal, şefa serviciilor sanitare scoţiene, iar apoi un consilier ştiinific britanic au fost criticaţi din cauză că nu au respectat izolarea. Ei au demisionat imediat.

Sursa : news.ro

Fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry va primi despăgubiri semnificative din cauza interviului Prințesei Diana. Ce i s-a întâmplat lui Tiggy Legge-Bourke
Tiggy Legge-Bourke, fosta dădacă a Prințului William și Prințului Harry, va primi...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021. Balanțele trebuie să fie sincere cu cei din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2021 aduce câteva schimbări în viața nativilor din zodia...
Parteneri
Budincă de tapioca cu lapte de cocos și piure de mango
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert fin, elegant și răcoritor pentru a-i surprinde pe cei dragi, îți recomandăm rețeta de budincă de tapioca cu lapte de cocos și mango. Vei cuceri gustul celor dragi cu un desert exotic și foarte atractiv prin aspectul deosebit al perlelor de tapioca.
Catine.ro
Ultimele știri