Statele Unite impun noi sancţiuni unor companii şi persoane, legate de relaţiile cu Iranul

Statele Unite au inclus joi pe o listă neagră cinci companii înregistrate în Iran şi Irak şi 15 persoane, pentru susţinerea unor grupări teroriste, această fiind a treia rundă de acţiuni aplicate unor entităţi legate de Iran din ultimele două săptămâni, chiar în perioada în care Teheranul are probleme din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Departamentul pentru Trezorerie al Statelor Unite a acuzat entităţile şi persoanele vizate de sancţiuni că susţin Gărzile Revoluţionare din Iran şi divizia sa paramilitară de elită Forţa Quds şi că au transferat ajutoare letale miliţiilor susţinute de Iran în Irak, cum ar fi Kataib Hezbollah şi Asaib Ahl al-Haq, considerate de Washington ca fiind organizaţii teroriste.

Pentagonul atribuie organizaţiei Kataib Hezbollah un atac cu rachete care a ucis pe 11 martie un britanic şi doi americani în Irak.

Oficialii americani intenţionează să continue sancţionarea Iranului pentru a încerca să convingă Teheranul să-şi reducă activităţile nucleare, de producţie de armament anti-rachetă şi regionale, în pofida pandemiei de coronavirus care a ucis 2.234 de persoane în Iran.

Trezoreria SUA îi acuzat pe cei sancţionaţi de „activităţi maligne”, inclusiv de vânzarea de petrol iranian către Siria, contrabandă cu arme către Irak şi Yemen şi sprijinirea miliţiilor irakiene care atacă forţele americane.

Sancţiunile îngheaţă orice bunuri deţinute în SUA şi, în general, îi împiedică pe americani să facă afaceri cu activele respective.

Cele cinci companii vizate sunt Mada’in Novin Traders şi Organisation Reconstruction of the Holy Shrines din Iraq, ambele cu sediul în Iran şi Irak; Bahjat al Kawthar Company for Construction and Trading, cunoscută şi sub numele de Kosar Company, şi Al Khamael Maritime Services, ambele cu sediul în Irak, precum şi Middle East Saman Chemical Company, care are sediul în Iran.

Măsurile SUA se referă şi la 15 persoane care sunt asociate cu companiile sau oficialii Forţei Quds şi Kataib Hezbollah.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a cerut boicotarea sancţiunilor din SUA, deşi nu este clar dacă s-a referit la ultimele acţiuni.

”Vor SUA o pandemie pentru totdeauna? Este un imperativ moral de a nu mai respecta sancţiunile agresorului”, a replicat el.

Livrările umanitare sunt scutite de sancţiunile Washington-ului reimpuse Teheranului, după ce preşedintele Donald Trump a abandonat acordul multilateral convenit cu Iranul în 2015, pentru limitarea programulului nuclear iranian.

Cu toate acestea, extinderea sancţiunilor de către Statelor Unite descurajează multe firme să efectueze comerţ cu produse umanitare cu Iranul.

În acest an, Statele Unite şi Elveţia au deschis un canal elveţian pentru livrarea de bunuri umanitare în Iran. Până pe 19 martie, a avut loc o astfel de tranzacţie.

Citește și
Colaj de fotografii cu Gabriela Prisăcariu și Dani Oțil în timp ce țin în brațe copilul. Băiatul se numește Luca Tiago
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
Cine sunt nașii de botez ai lui Luca Tiago. Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu și-au creștinat fiul
barbat dormind intr-un pat alb
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Un bărbat dormea în pat atunci când a simțit că ceva se mișcă. Când a ridicat pătura a încremenit de spaimă. Ce era lângă el
Ramona Olaru a avut parte de o farsă în direct la Neatza de Weekend. Un vlogger i-a spus că i-a avariat mașina
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Ramona Olaru, momente de panică în timpul emisiunii. Asistenta tv a aflat în direct că invitatul i-a lovit mașina în parcare:
Mai multe articole

Separat, Washingtonul a reînnoit o derogare de la sancţiuni care a permis Irakului să importe electricitate din Iran, dar a avertizat că va include pe lista neagră pe toţi cei care ajută grupurile teroriste.

Sursa : news.ro

Parteneri
Coafura Angelinei Jolie la premiera Eternals din Roma a fost criticată de fanii de pe rețelele sociale. Motivul pentru care a stârnit reacțiile tuturor
Coafura Angelinei Jolie de la premiera filmului Eternals din Roma a ajuns un adevărat subiect de dezbatere pe internet. Deși actrița a avut o imagine impecabilă pe covorul roșu, fanii vigilenți au remarcat rapid o greșeală de proporții în look-ul vedetei. Se pare că stilistul Angelinei s-a grăbit atunci când i-a adăugat artistei câteva extensii de păr.
Catine.ro
Ultimele știri